ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Η Κροατία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ το 2013

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2011, 13:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κομισιόν: Η Κροατία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ το 2013
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τα τέσσερα τελευταία κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τα τέσσερα τελευταία κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία και τώρα τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα λάβουν την οριστική απόφαση για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι αυτό συμβεί.

«Είναι μία ιστορική ημέρα για την Κροατία και την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο της ΕΕ να κλείσει τα τελευταία τέσσερα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις με την Κροατία. Αυτό ανοίγει το δρόμο για να γίνει η Κροατία το 28ο μέλος της Ένωσης από την 1η Ιουλίου του 2013, αν το Συμβούλιο αποδεχθεί την ημερομηνία που πρότεινε η Επιτροπή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο συνεχάρη τις κροατικές αρχές και κυρίως τη σημερινή κυβέρνηση για το δύσκολο έργο τους τα τελευταία χρόνια, αλλά και το λαό της Κροατίας, επειδή, όπως τόνισε, η προσχώρηση στην οικογένεια των λαών της ΕΕ είναι κατά κύριο λόγο επιτυχία των Κροατών.

«Το σημαντικό βήμα της Κροατίας προς την ένταξη στην ΕΕ αποτελεί μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που αποδεικνύει ότι η διεύρυνση λειτουργεί, ότι η ΕΕ σοβαρά εμμένει στις υποχρεώσεις τους και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες ανταμείβονται. Γι' αυτό ελπίζω ότι η πρόοδος της Κροατίας θα ωθήσει τους υπόλοιπους εταίρους μας να ενισχύσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να επιτύχουν αποτελέσματα προς όφελος των λαών τους και της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο.