ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Δολοφονήθηκε συνταγματάρχης που είχε κατηγορηθεί για τον στραγγαλισμό 18χρονης

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2011, 14:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ρωσία: Δολοφονήθηκε συνταγματάρχης που είχε κατηγορηθεί για τον στραγγαλισμό 18χρονης
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Ρώσος συνταγματάρχης Γιούρι Μπουντάνοφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2003 στη δίκη για την απαγωγή και τη δολοφονία μιας 18χρονης στην Τσετσενία, δολοφονήθηκε σήμερα στη Μόσχα, ανακοίνωσε η ρωσική αστυνομία.
Ο Ρώσος συνταγματάρχης Γιούρι Μπουντάνοφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2003 στη δίκη για την απαγωγή και τη δολοφονία μιας 18χρονης στην Τσετσενία, δολοφονήθηκε σήμερα στη Μόσχα, ανακοίνωσε η ρωσική αστυνομία. Ο συνταγματάρχης Μπουντάνοφ, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πρόωρα το 2008 λόγω καλής συμπεριφοράς, δέχθηκε πολλές σφαίρες σε δρόμο της Μόσχας από άγνωστο, ο οποίος διέφυγε με αυτοκίνητο.

Ο Μπουντάνοφ είχε κριθεί ένοχος τον Ιούλιο του 2003 για το στραγγαλισμό στην Τσετσενία της νεαρής Ελζα Κουνγκάεβα και είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη ύστερα από ένα δικαστικό μαραθώνιο. Ηταν μια σπάνια περίπτωση παραπομπής ρώσου αξιωματικού στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου στην Τσετσενία.

Ο Στανισλάβ Μάρκελοφ, δικηγόρος της οικογένειας Κουνγκάεβα, ο οποίος είχε υπερασπιστεί πλλλά θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τστετσενία και ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί για την πρόωρη αποφυλάκιση του Μπουντάνοφ στις 15 Ιανουαρίου του 2008, δολοφονήθηκε τρεις ημέρες μετά, ύστερα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε για να υποστηρίξει ότι ο ρώσος συνταγματάρχης απελευθερώθηκε με πλαστή άδεια της εισαγγελίας.

Μετά τη συνέντευξη ο Μάρκελοφ περπάτησε προς το σταθμό της Μόσχας συνοδευόμενος από μια 25 χρονη δημοσιογράφο. Ενας μασκοφόρος που τους ακολούθησε πυροβόλησε και σκότωσε τον Μάρκελοφ. Η δημοσιογράφος τον κυνήγησε και εκείνος γύρισε και την πυροβόλησε στο κεφάλι.

Ο Μπουντάνοφ είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη.