ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία κατηγορεί το συριακό καθεστώς για «ωμότητα»

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2011, 14:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Τουρκία κατηγορεί το συριακό καθεστώς για «ωμότητα»
Facebook Twitter Whatsapp
Η Άγκυρα κατηγόρησε το συριακό καθεστώς για «ωμότητες» και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την καταστολή των σύρων διαδηλωτών, ενώ οι εκκαθαρίσεις που συνεχίζονται στη χώρα αυτή προκαλούν τη φυγή νέων προσφύγων προς την Τουρκία.
Η Άγκυρα κατηγόρησε το συριακό καθεστώς για «ωμότητες» και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την καταστολή των σύρων διαδηλωτών, ενώ οι εκκαθαρίσεις που συνεχίζονται στη χώρα αυτή προκαλούν τη φυγή νέων προσφύγων προς την Τουρκία. «Μίλησα με τον κ. Άσαντ (τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ) πριν από τέσσερις ή πέντε ημέρες. Όμως (οι Σύροι) υποτιμούν την κατάσταση. Και δυστυχώς δεν συμπεριφέρονται ανθρώπινα», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Ερντογάν περιέγραψε ως «ωμότητα» τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκαν γυναίκες από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ είπε πως γενικότερα η καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία ήταν «απαράδεκτη».

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη Συρία, προειδοποίησε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συχνά δηλώνει ότι είναι ένας «φίλος» του προέδρου Άσαντ, ζήτησε επανειλημμένα να γίνουν στη Συρία επείγουσες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο δεν έχει ζητήσει την αποχώρηση του σύρου ηγέτη.

Ο Ερντογάν επανέλαβε πως η χώρα του αφήνει ανοικτά τα σύνορά της για τους σύρους πρόσφυγες, όμως πρόσθεσε: "Μέχρι πού θα συνεχιστεί αυτό;"

Συνολικά 2.500 Σύροι έχουν βρεί καταφύγιο στη νότια Τουρκία, δήλωσε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως οι Σύροι που έχουν καταφύγει στην Τουρκία ανέρχονται σε 2.792, ενώ 57 τραυματίες δέχονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η Τουρκία, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με τη Συρία, φοβάται μήπως επικρατήσει πολιτικό χάος στη χώρα αυτή, συρρεύσουν μαζικά πρόσφυγες στο έδαφός της και αποσταθεροποιηθούν τα σύνορά της. Κουρδικές κοινότητες υπάρχουν και στις δύο πλευρές των συνόρων και μια κατάσταση αναρχίας στη Συρία θα μπορούσε να ευνοήσει τις επιχειρήσεις των ανταρτών του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) εναντίον των τουρκικών δυνάμεων.

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» γράφει σήμερα πως η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορά της με τη Συρία.

«Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών λένε πως ανάμεσα στα σενάρια που συζητούνται είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, αν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θελήσουν να ζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία", σύμφωνα με την «Χουριέτ».

 Δεν πρόκειται πάντως για ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο, προσθέτει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το δημοσίευμα.