ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία-Κόσοβο: Διαφορετικές θέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας για τον 5ο γύρο του διαλόγου

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2011, 16:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σερβία-Κόσοβο: Διαφορετικές θέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας για τον 5ο γύρο του διαλόγου
Facebook Twitter Whatsapp
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρίστινας στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, Εντίτα Ταχίρι, δήλωσε ότι ο πέμπτος γύρος του διαλόγου αναβάλλεται με αίτημα της Σερβίας.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρίστινας στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, Εντίτα Ταχίρι, δήλωσε ότι ο πέμπτος γύρος του διαλόγου αναβάλλεται με αίτημα της Σερβίας.
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Βελιγραδίου, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, τονίζει ότι δεν υπάρχει καμιά αναβολή.

Ο κ. Στεφάνοβιτς δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Tanjug» ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής του πέμπτου γύρου του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας και ότι όλοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίος περισσότερος χρόνος για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων.

 Προηγουμένως, η κ. Ταχίρι ανέφερε ότι ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών που είχε προγραμματιστεί για τις 14 και 15 Ιουνίου αναβλήθηκε, επειδή, όπως τόνισε «η σερβική πλευρά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να λάβει αποφάσεις, για τις οποίες δεσμεύθηκε στις Βρυξέλλες».

 «Εμείς συμφωνήσαμε να περιμένουμε λίγο ακόμη τη Σερβία, επειδή δεν αρκεί συμφωνία στα χαρτιά, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη κι αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο», δήλωσε στο «Tanjug» η κ. Ταχίρι.

 Διαψεύδοντας τις δηλώσεις της επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Πρίστινας, ο Στεφάνοβιτς είπε ότι δεν υπάρχει αναβολή με αίτημα του Βελιγραδίου.

 «Εμείς απλά όλοι μαζί συμφωνήσαμε ότι απαιτείαι λίγο περισσότερος χρόνος για να διαμορφώσουμε λύσεις, τις οποίες θα οριστικοποιήσουμε με συμφωνία», ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς. Όπως σημείωσε, θα υπάρξει λύση σε ορισμένα ζητήματα και αναμένονται άμεσα αποτελέσματα που πρέπει να συμφωνηθούν προς το συμφέρον των δύο πλευρών.

 «Σίγουρα είμαστε κοντά σε συμφωνία σε ορισμένα ζητήματα και αναμένουμε όλοι στη συνάντηση του Ιουνίου να επιτύχουμε αποτελέσματα», είπε και συμπλήρωσε ότι δεν είχε καθοριστεί ημερομηνία της συνάντησης του Ιουνίου, οπότε δεν υπάρχει θέμα αναβολής.

 «Το Βελιγράδι σε καμία περίπτωση δεν είναι υπεύθυνο για καθυστέρηση», τόνισε ο κ. Στεφάνοβιτς και έκανε λόγο για «προσπάθεια ορισμένων δομών να θέσουν το Βελιγράδι ξανά στην παλιά θέση εκείνου που τηρείε αρνητική στάση και δεν επιθυμεί συμφωνία».

 «Έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο, όπως γνωρίζετε. Είναι δοκιμασμένη συνταγή, αλλά αυτή τη φορά δεν θα πετύχει, επειδή εμείς υποβάλλαμε καλές προτάσεις και δημιουργικές λύσεις», υπογράμμισε.

 Η κ. Ταχίρι εκτίμησε το πρώτο τρίμηνο του διαλόγου υπήρξε προσέγγιση των θέσεων των δύο πλευρών σε μεγάλο αριθμό ζητημάτων και ανήγγειλε συμφωνία - πακέτο στα θέματα της ελεύθερης διακίνησης, του ελεύθερου εμπορίου, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και στο ζήτημα της επιστροφής των κτηματολογίων.