ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Περισσότερα από 115 εκατ. παιδιά ασχολούνται με επικίνδυνα επαγγέλατα

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2011, 18:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΟΗΕ: Περισσότερα από 115 εκατ. παιδιά ασχολούνται με επικίνδυνα επαγγέλατα
Facebook Twitter Whatsapp
Περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο, δηλαδή το 7%, απασχολούνται σε επικίνδυνα επαγγέλματα ή επαγγέλματα που απειλούν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).
Περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο, δηλαδή το 7%, απασχολούνται σε επικίνδυνα επαγγέλματα ή επαγγέλματα που απειλούν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει σε έκθεσή της ότι τα παιδιά εργάζονται σε ποικίλες βιομηχανίες όπως μεταλλεία, ορυχεία, φάρμες, κατασκευή παπουτσιών ή καλλιέργεια λουλουδιών.

Ένας ερευνητής του ΟΗΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του που επισυνάπτεται στην έκθεση ότι οι εργοδότες προτιμούν την παιδική εργασία διότι είναι φτηνή "και επειδή τα παιδιά είναι από τη φύση τους πιο υπάκουα και πειθαρχούν πιο εύκολα από τους ενήλικες, αλλά και πολύ φοβισμένα για να παραπονεθούν".

Η ανακοίνωση και η έκθεση δημοσιοποιήθηκαν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του ΟΗΕ κατά της Παιδικής Εργασίας στις 12 Ιουνίου.

Η ILO, που θεωρεί παιδί οποιονδήποτε μέχρι την ηλικία των 18 ετών, αναφέρει ότι περισσότεροι από τους μισούς νέους ανθρώπους που εργάζονται απασχολούνται σε επικίνδυνες δουλειές, με την πλειοψηφία να βρίσκεται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Η ακραία φτώχεια είναι αυτή που οδηγεί τα παιδιά να απασχοληθούν σε ψυχολογικά και σωματικά επικίνδυνες δουλειές, ενώ κάποιες φορές οι παρενέργειες από τις τοξικές ουσίες με τις οποίες εργάζονται δεν εμφανίζονται παρά αρκετά αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με την ILO.

Πολλά παιδιά ηλικίας ακόμη και 5 ετών εργάζονται, αν και ο αριθμός των τόσο μικρών παιδιών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των εκστρατειών ενημέρωσης.

Αντίθετα σημαντικά έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των εφήβων 15 με 17 ετών που εργάζονται σε επικίνδυνα επαγγέλματα.

Επίσης οι εκστρατείες έχουν μειώσει την τελευταία δεκαετία και τον αριθμό των κοριτσιών που εργάζονται κι έτσι τώρα το 60% των ανθρώπων κάτω από την ηλικία των 18 ετών που δουλεύουν είναι αγόρια.

Σύμφωνα με την έκθεση της ILO τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής εργασίας καταγράφονται στην Ασία, όπου περισσότερα από 48 εκατομμύρια παιδιά και νέοι --το 5,6% των παιδιών της περιφέρειας-- ασκούν επικίνδυνα επαγγέλματα.

Στην Υποσαχάρεια Αφρική περίπου 39 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται, αριθμός που αντιστοιχεί το 15% του συνόλου των παιδιών, ενώ στη Λατινική Αμερική 9,5 εκατομμύρια, δηλαδή το 6,7%.