ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Η ανεργία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2011, 19:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καναδάς: Η ανεργία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών
Facebook Twitter Whatsapp
Το ποσοστό ανεργίας στον Καναδά έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, συνδυάζοντας περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και λιγότερα άτομα που αναζητούν δουλειά , γεγονός που ώθησε την ανεργία το Μάιο στο 7,4%.
Το ποσοστό ανεργίας στον Καναδά έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, συνδυάζοντας περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και λιγότερα άτομα που αναζητούν δουλειά , γεγονός που ώθησε την ανεργία το Μάιο στο 7,4%. Η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 22.300 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, μετά τις 58.000 θέσεις του προηγούμενου μήνα. 

Το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2009, λίγους μήνες αφότου ξεκίνησε η ύφεση.

Το ποσοστό ανεργίας για τους νέους εργαζόμενους (στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά, ανήκουν άτομα μεταξύ 15 και 24 ετών), έπεσε στο 13,9%, από 14,3%.

Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 32.900 και στον ιδιωτικό τομέα κατά 37.100. Και οι δύο χαρακτηρίστηκαν από σχολιαστές ως ενδείξεις μιας καλύτερης ποιότητας απασχόλησης.

 Ο υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάερτι παρότρυνε καναδικές επιχειρήσεις να αρχίσουν να προσλαμβάνουν για να εξομαλυνθεί η κατάσταση μετά το τέλος του λεγόμενου πακέτου στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση.

 Ο δημόσιος τομέας έχασε 44.300 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.

 Ενώ οι περισσότερες θέσεις εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης, προστέθηκαν στην λιγότερο επιθυμητή κατηγορία της αυτοαπασχόλησης, η οποία θα μπορούσε να σημαίνει ότι πολλοί Καναδοί στράφηκαν προς τη δημιουργία των δικών τους επιχειρήσεων, επειδή ήταν δεν σε θέση να βρουν περισσότερες παραδοσιακές εργασίες.

 Ο πραγματικός αριθμός των εργαζομένων στον Καναδά μειώθηκε κατά 7.500 θέσεις τον Μάιο. Η βιομηχανία έχασε 22.500 θέσεις εργασίας.

 Ο μήνας έδειξε επίσης ότι ο δημόσιος τομέας εφαρμόζει ένα πρόγραμμα περιστολής δαπανών, προχωρώντας στην κατάργηση 44.300 θέσεων εργασίας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Ο τομέας της μεταποίησης ωστόσο έχασε 23.000 θέσεις εργασίας. Παρά την πτώση η απασχόληση στον κλάδο κλειδί έχει αυξηθεί κατά 25.000 θέσεις ή 1,4% από το χαμηλότερο σημείο του τον Μάιο του 2010.

    Η οικονομία του Καναδά εκτιμάται ότι βρίσκεται σε καλύτερη φάση από εκείνη των ΗΠΑ και άλλων εμπορικών εταίρων της χώρας.

    Το 2010 στον Καναδά είχαν δημιουργηθεί 273.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες πλήρους απασχόλησης και στον ιδιωτικό τομέα,.