ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανία: Επίσκεψη Μπερίσα σε μονάδα παραγωγής ελαιόδεντρων

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2011, 23:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αλβανία: Επίσκεψη Μπερίσα σε μονάδα παραγωγής ελαιόδεντρων
Facebook Twitter Whatsapp
Την ανάπτυξη του εθνικού προγράμματος καλλιέργειας ελαιόδεντρων και οπορωφόρων δέντρων (φουντουκιές, καρυδιές, καστανιές, αμυγδαλιές και ροδιές) ζήτησε ο πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα από τις αρμόδιες αρχές κατά την επίσκεψη του σε σύγχρονη μονάδα παραγωγής ελαιόδεντρων του Γεωργικού Πανεπιστημίου των Τιράνων. Η μονάδα αυτή έχει δυνατότητα παραγωγής 500.000 ελαιόδεντρων το χρόνο.
Την ανάπτυξη του εθνικού προγράμματος καλλιέργειας ελαιόδεντρων και οπορωφόρων δέντρων (φουντουκιές, καρυδιές, καστανιές, αμυγδαλιές και ροδιές) ζήτησε ο πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα από τις αρμόδιες αρχές κατά την επίσκεψη του σε σύγχρονη μονάδα παραγωγής ελαιόδεντρων του Γεωργικού Πανεπιστημίου των Τιράνων. Η μονάδα αυτή έχει δυνατότητα παραγωγής 500.000 ελαιόδεντρων το χρόνο. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να σπείρουμε 10 εκ. ελαιόδεντρα σε όλη τη χώρα, το 1/3 από τα οποία επιδοτήθηκαν από χρήματα της κυβέρνησης», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να σπείρουμε 20 εκ. ελαιόδεντρα μέχρι το 2013, εκπληρώνοντας έτσι το στόχο που είχαμε θέσει στην αρχή της τετραετίας, μετατρέποντας την Αλβανία σε μια σημαντική χώρα παραγωγής ελαιολάδου».

Αναφερόμενος, στο επίσης σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα καλλιέργειας οπορωφόρων δέντρων, ο κ. Μπερίσα είπε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή δημιουργίας μιας άλλης Αλβανίας, που μέρα με τη μέρα θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο και ομορφότερο κήπο οπωροφόρων δέντρων».

Το νέο πρόγραμμα καλλιέργειας ελαιόδεντρων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επισήμανε ο κ. Μπερίσα, διότι θα αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης της φτώχιας και παράλληλα θα ενισχύσει το εισόδημα των αγροτών.

Το πρόγραμμα για την καλλιέργεια ελαιώνων και οπορωφόρων δέντρων στηρίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας ΙΡΑ.