ΔΙΕΘΝΗ

Γουατεμάλα: Συνελήφθη πρώην αρχηγός της αστυνομίας

Δημοσίευση 11 Ιουνίου 2011, 10:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γουατεμάλα: Συνελήφθη πρώην αρχηγός της αστυνομίας
Facebook Twitter Whatsapp
Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Γουατεμάλας συνέλαβαν τον Έκτορ Μπολ δε λα Κρους, 70 ετών, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας, ο οποίος κατεζητείτο στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση του ηγέτη μιας φοιτητικής παράταξης το 1984, στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Γουατεμάλας συνέλαβαν τον Έκτορ Μπολ δε λα Κρους, 70 ετών, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας, ο οποίος κατεζητείτο στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση του ηγέτη μιας φοιτητικής παράταξης το 1984, στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Η σύλληψη του Μπολ δε λα Κρους, στο σπίτι του, στην πόλη Χουτιάπα, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, εντάσσεται στις προσπάθειες των αρχών να διώξουν αξιωματούχους που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην διάρκεια της σύρραξης που αιματοκύλισε τη Γουατεμάλα από το 1960 ως το 1996.

Ο Μπολ δε λα Κρους, επικεφαλής της αστυνομίας από το 1983 ως το 1985, κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απαγωγή και εξαφάνιση του Φερνάντο Γκαρσία, ο οποίος εθεάθη για τελευταία φορά όταν αστυνομικοί τον συνέλαβαν ενώ έβγαινε από το σπίτι του στην πρωτεύουσα της χώρας την 18η Φεβρουαρίου 1984.

 Τον περασμένο Οκτώβριο δικαστήριο καταδίκασε δύο πρώην υφισταμένους του Μπολ δε λα Κρους σε ποινές κάθειρξης 40 ετών για το ρόλο τους στην εξαφάνιση του Γκαρσία, που πολλοί πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε.

 Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του προέδρου Άλβαρο Κολόμ δέχεται πιέσεις να προσαγάγει τους εγκληματίες πολέμου στην δικαιοσύνη στη Γουατεμάλα, μια από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

 Ο εμφύλιος ανάμεσα σε μια σειρά δεξιών κυβερνήσεων και αριστερούς αντάρτες προκάλεσε κάπου 250.000 θανάτους και πολλές χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν έως σήμερα να αγνοούνται.