ΔΙΕΘΝΗ

Χίλαρι Κλίντον: Να προφυλαχθεί η Αφρική από μια νέα αποικιοκρατία

Δημοσίευση 11 Ιουνίου 2011, 16:13 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χίλαρι Κλίντον: Να προφυλαχθεί η Αφρική από μια νέα αποικιοκρατία
Facebook Twitter Whatsapp
Η Αφρική πρέπει να προφυλαχθεί από μια "νέα αποικιοκρατία", την ώρα που η Κίνα επεκτείνει τους δεσμούς της στην ήπειρο, και να επικεντρωθεί αντίθετα σε εταίρους που μπορούν να τη βοηθήσουν στη δημιουργία παραγωγικών ικανοτήτων, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από τη Λουζάκα, στη Ζάμπια.
Η Αφρική πρέπει να προφυλαχθεί από μια "νέα αποικιοκρατία", την ώρα που η Κίνα επεκτείνει τους δεσμούς της στην ήπειρο, και να επικεντρωθεί αντίθετα σε εταίρους που μπορούν να τη βοηθήσουν στη δημιουργία παραγωγικών ικανοτήτων, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από τη Λουζάκα, στη Ζάμπια. Οι Αφρικανοί θα πρέπει να προσέχουν τους φίλους που έχουν δοσοληψίες μόνο με τις ελίτ, προσέθεσε η Κλίντον, απαντώντας σε ερώτηση που της έγινε για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην ήπειρο σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε από τη Λουζάκα.

Η πρωτεύουσα της Ζάμπιας αποτελεί τον πρώτο σταθμό πενθήμερης περιοδείας της Κλίντον στην Αφρική.

"Δεν θέλουμε να δούμε μια νέα αποικιοκρατία στην Αφρική", σημείωσε.

"Όταν οι άνθρωποι έρχονται στην Αφρική για να κάνουν επενδύσεις, θέλουμε να τα πάνε καλά, αλλά θέλουμε και να κάνουν καλό", προσέθεσε. "Δεν θέλουμε να υπονομεύσουν την καλή διακυβέρνηση στην Αφρική".

"Οι ΗΠΑ επενδύουν στους λαούς, όχι μόνον στις ελίτ", σημείωσε επίσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρόγραμμα Show Africa 360 της τηλεόρασης.

"Είδαμε ότι κατά τα χρόνια της αποικιοκρατίας είναι εύκολο να μπεις μέσα, να βγάλεις στο εξωτερικό τους φυσικούς πόρους, να εξοφλήσεις τους ηγέτες και να φύγεις", προσέθεσε.

Χθες η Κλίντον είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας στην Αφρική, όπως και για την πολιτική βοήθειας της μεγάλης ασιατικής δύναμης.

Οι ΗΠΑ "ανησυχούν για τα προγράμματα βοήθειας και τις πρακτικές επενδύσεων της Κίνας στην Αφρική που δεν σέβονται πάντα τους κανόνες διαφάνειας και καλής διακυβέρνησης που είναι εν γένει αποδεκτοί στον κόσμο", είχε σημειώσει.

Η Κλίντον έφερε σήμερα επίσης ως παράδειγμα μιας διαφορετικής προσέγγισης τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τη βελτίωση της πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης σε χώρες όπως η Ζάμπια.

"Οι ΗΠΑ επενδύουν στο λαό της Ζάμπιας, όχι μόνον στις ελίτ, και επενδύουμε για μεγάλη διάρκεια χρόνου", είπε.

Η περιοδεία της στην Αφρική, κατά την οποία θα μεταβεί επίσης στην Τανζανία και την Αιθιοπία, αποσκοπεί να σηματοδοτήσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, από την καταπολέμηση του AIDS ως τη διατροφική ασφάλεια και την επιτάχυνση της συχνά εντυπωσιακής οικονομικής ανάπτυξης.