ΔΙΕΘΝΗ

Παλαιστινιακά Εδάφη: Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γάζας διαγράφηκε από τη Φάταχ

Δημοσίευση 12 Ιουνίου 2011, 14:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παλαιστινιακά Εδάφη: Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γάζας διαγράφηκε από τη Φάταχ
Facebook Twitter Whatsapp
Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος Φάταχ, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αποφάσισε τη διαγραφή του πρώην ισχυρού άνδρα της Λωρίδας της Γάζας Μοχάμαντ Νταχλάν, σε βάρος του οποίου διεξάγεται εσωτερική έρευνα, σύμφωνα με ένα μέλος της επιτροπής.
Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος Φάταχ, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αποφάσισε τη διαγραφή του πρώην ισχυρού άνδρα της Λωρίδας της Γάζας Μοχάμαντ Νταχλάν, σε βάρος του οποίου διεξάγεται εσωτερική έρευνα, σύμφωνα με ένα μέλος της επιτροπής. «Η επιτροπή κατά τη χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση αποφάσισε τη διαγραφή του Νταχλάν, που κατηγορείται για διαφθορά και φόνο», δήλωσε η ίδια πηγή.

 Η απόφαση, με βάση την έκθεση που παραδόθηκε από την επιτροπή εσωτερικής έρευνας της Φάταχ, ψηφίστηκε με 13 ψήφους υπέρ, έξι αποχές και καμιά κατά, πρόσθεσε η ίδια πηγή υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση μένει να επικυρωθεί σε ειδική συνεδρίαση από τα δύο τρίτα του Επαναστατικού Συμβουλίου του κινήματος.

«Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να δώσει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές τον φάκελο Νταχλάν για τις υποθέσεις διαφθοράς και εγκληματικών πράξεων που αναφέρονται στην έκθεση της διερευνητικής επιτροπής, η οποία άρχισε τις εργασίες της πριν από αρκετούς μήνες», υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής.

Η Κεντρική Επιτροπή «αποφάσισε επίσης να επιτρέψει στη διερευνητική επιτροπή να επεκτείνει τις έρευνές της και σε πρόσωπα που έχουν σχέση με τον Νταχλάν».

Τον Απρίλιο η παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αλγερία είχε καταγγείλει «απόπειρα δολοφονίας» του πρεσβευτή Χοσίν Αμπντελχαλέκ από τρεις άνδρες που κρατούσαν μαχαίρια και ρόπαλα, κατηγορώντας τον Νταχλάν ως υποκινητή.

Η Κεντρική Επιτροπή της Φάταχ είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι θέτει σε διαθεσιμότητα τον Νταχλάν, κατηγορούμενο για «συνωμοσία ανατροπής κατά του προέδρου Αμπάς και μελών της Κεντρικής Επιτροπής».

 Η ανακοίνωση αυτή επισημοποίησε τη διαμάχη μεταξύ του Νταχλάν και του Αμπάς για την οποία γράφει εβδομάδες τώρα ο παλαιστινιακός Τύπος, η οποία είχε επιδεινωθεί σε σημείο που ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας προληπτικής ασφαλείας στη Γάζα εθεωρείτο ύποπτος για απόπειρα διείσδυσης στις υπηρεσίες ασφαλείας και τα υπουργεία προκειμένου να ανατρέψει τον πρόεδρο Αμπάς.

 Σε βάρος του διεξάγεται έρευνα όσον αφορά το πόθεν έσχες της περιουσίας του και για απόπειρα συγκρότησης προσωπικής πολιτοφυλακής, σύμφωνα με τον Τύπο.

 Ο συνταγματάρχης Νταχλάν που θεωρείται "προστατευόμενος" των ΗΠΑ έπεσε σε δυσμένεια μετά την ταπεινωτική ήττα των δυνάμεών του από τους ισλαμιστές της Χαμάς τον Ιούνιο του 2007 στη Γάζα, όπου έκτοτε θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο.

 Σταδιακά επέστρεψε στο πολιτικό παιχνίδι όταν επανεξελέγη το 2009 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φάταχ.