ΔΙΕΘΝΗ

Σαρωτική νίκη Ερντογάν στις εκλογές

Δημοσίευση 12 Ιουνίου 2011, 19:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σαρωτική νίκη Ερντογάν στις εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνει μεγάλη νίκη αφού λαμβάνει το 50% των ψήφων και αναλαμβάνει για τρίτη συνεχή θητεία τα ηνία της χώρας.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνει μεγάλη νίκη αφού λαμβάνει το 50% των ψήφων και αναλαμβάνει για τρίτη συνεχή θητεία τα ηνία της χώρας. Ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% και οι εθνικιστές της Εθνικής Δράσης με 13%.

"Σήμερα για μια ακόμα φορά η δημοκρατία και η εθνική θέληση νίκησαν" τόνισε ο κ. Ερντογάν που βγήκε στο μπαλκόνι της έδρας του κόμματός του στην Αγκυρα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμίν, για να χαιρετίσει το πλήθος των οπαδών του που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί εκεί κρατώντας σημαίες του Κόμματος αλλά και της χώρας.

Ο κ.Ερντογάν τόνισε επίσης ότι "η Γάζα, η Παλαιστίνη και η Ιερουσαλήμ νίκησαν επίσης" δείχνοντας για μία ακόμα φορά τη συμπάθειά του στον μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαιτέρως στην παλαιστινιακή υπόθεση.

"Ο λαός μας έστειλε μήνυμα να εκπονήσουμε ένα νέο Σύνταγμα μέσω συναίνεσης και διαπραγματεύσεων" τόνισε και πρόσθεσε: "Θα συζητήσουμε το νέο Σύνταγμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης".

Σε δημοψήφισμα η αναθεώρηση του Συντάγματος παρά τη σαρωτική νίκηΠαρά τη θριαμβευτική νίκη του 50%,  το κόμμα του Ερντογάν, δεν κατάφερε να εκλέξει 330 βουλευτές που είναι η πλειοψηφία, η οποία απαιτείται για την υπερψήφιση του συντάγματος στην εθνοσυνέλευση με πρόσθετη έγκριση στη συνέχεια, μέσω δημοψηφίσματος.

Ως προς τις ισορροπίες για το νέο σύνταγμα, το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί ο διάλογος γύρω από το σύνταγμα και αν ο Ερντογάν θα μπορέσει να διασφαλίσει την υποστήριξη βουλευτών από τα άλλα κόμματα.

 Πάντως το κόμμα της Δικαιοσύνης κατέρριψε χθες ρεκόρ αφού θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (2002,2007,2011) αυξάνοντας μάλιστα τη δύναμή του κάθε φορά. Σημαντικό ερώτημα που αιωρείται είναι αν ο Ερντογάν στηριζόμενος στο 50% και ανεξάρτητα από το ότι δεν διαθέτει 330 έδρες στην εθνοσυνέλευση, θα επιχειρήσει τη θεσμοθέτηση προεδρικού συστήματος στην Τουρκία.

Ο ηγέτης του ΚΔΑ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες το βράδυ είπε πως το κόμμα του θα προχωρήσει για τη σύνταξη νέου συντάγματος, με διάλογο και συνεννόηση με όλα τα κόμματα. Η πρώτη μετεκλογική ομιλία που έκανε ήταν ένα κάλεσμα συνεργασίας, όπως ακριβώς είχε κάνει και μετά τις εκλογές του 2007.

 Σημειώνεται ότι το κυβερνών κόμμα αύξησε κατά 5 εκατομμύρια ψήφους τη δύναμή του. Ωστόσο μειώθηκε η εκλογική δύναμη του κόμματος στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

 Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υπογράμμισε ότι το κόμμα του αύξησε το ποσοστό του και τον αριθμό των βουλευτών του σε σχέση με τις εκλογές του 2007, γεγονός που χαρακτήρισε επιτυχία.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, σε γραπτή του ανακοίνωση υπογράμμισε ότι ήταν επιτυχία το ξεπέρασμα του 10%.

Όσον αφορά στους Κούρδους, η επιτυχία είναι δεδομένη ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Με βάση το συνολικό ποσοστό που προκύπτει από την άθροιση των ψήφων που πήραν οι υποστηριζόμενοι από το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας ανεξάρτητοι, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της εκλογικής τους δύναμης στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Ωστόσο μειώθηκε η δύναμή τους στη Δυτική Τουρκία. Από τους 36 ανεξάρτητους, οι 33 εξελέγησαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία και οι 3 στην Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ των 36 ανεξάρτητων είναι και ο Ερόλ Ντόρα, ο πρώτος χριστιανός βουλευτής στην Τουρκία μετά από πολλά χρόνια. Εξελέγη στο Μάρντιν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και είναι αραβόφωνος Καθολικός.

Ενδιαφέρον σημείο των αποτελεσμάτων είναι και το τι θα γίνει με τους συνολικά 9 βουλευτές που έχουν εκλεγεί, αλλά είναι προφυλακισμένοι για διάφορες υποθέσεις. Πρόκειται για δύο βουλευτές του ΡΛΚ και έναν του ακροδεξιοί Κόμματος που είναι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση "Εργκενεκόν" και έξι ανεξάρτητους βουλευτές που κατηγορούνται στην υπόθεση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK).