ΔΙΕΘΝΗ

Ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας-Γαλλίας υποσχέθηκε ο Σαρκοζί

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2011, 12:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας-Γαλλίας υποσχέθηκε ο Σαρκοζί
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη σήμερα τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογική νίκη του την Κυριακή, και του υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν αναφέρθηκε στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη σήμερα τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογική νίκη του την Κυριακή, και του υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν αναφέρθηκε στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Η επίσκεψη εργασίας που έκανα τον περασμένο Φεβρουάριο στην Άγκυρα και οι ανταλλαγές που είχαμε με την ευκαιρία αυτή επέτρεψαν να επιβεβαιωθεί η κοινή βούλησή μας να ενισχύσουμε σε όλους τους τομείς τη διμερή συνεργασία μας καθώς και τη συνεννόησή μας στα μεγάλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», γράφει ο Σαρκοζί στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από την προεδρία.

«Η Γαλλία έχει τη βούληση να εργαστεί, μαζί με τους κύριους εταίρους και συμμάχους της, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά η Τουρκία, για τη σταθερότητα και την ευημερία του περιφερειακού περιβάλλοντός της», συνεχίζει.

«Τρεις μήνες μετά την έναρξη της συμμαχικής επέμβασης στη Λιβύη και ενώ η κατάσταση στη Συρία αποτελεί πηγή μεγάλης κοινής ανησυχίας, η Γαλλία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εμβάθυνση της συνεργασίας της με την Τουρκία για να βοηθήσει τους λαούς της περιοχής να ξαναπάρουν στα χέρια τους το πεπρωμένο τους», διαβεβαιώνει επίσης ο γάλλος πρόεδρος.

Κύρια αντίπαλος, μαζί με τη Γερμανία, της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η Γαλλία διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με τις τουρκικές αρχές. Την παραμονή της μετάβασης του γάλλου προέδρου στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Ερντογάν είχε επικρίνει στον Τύπο τον Σαρκοζί για την άρνησή του να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ.