ΔΙΕΘΝΗ

Στο Βελιγράδι η σύνοδος του ΝΑΤΟ για τη Στρατιωτική Σύμπραξη

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2011, 13:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στο Βελιγράδι η σύνοδος του ΝΑΤΟ για τη Στρατιωτική Σύμπραξη
Facebook Twitter Whatsapp
Άρχισε σήμερα το πρωί στο Βελιγράδι η διάσκεψη του ΝΑΤΟ για τη Στρατιωτική Σύμπραξη, η πρώτη νατοϊκή εκδήλωση που διεξάγεται στη σερβική πρωτεύουσα, η οποία είχε βομβαρδιστεί από τις δυνάμεις της Ατλαντικής Συμμαχίας το 1999.
Άρχισε σήμερα το πρωί στο Βελιγράδι η διάσκεψη του ΝΑΤΟ για τη Στρατιωτική Σύμπραξη, η πρώτη νατοϊκή εκδήλωση που διεξάγεται στη σερβική πρωτεύουσα, η οποία είχε βομβαρδιστεί από τις δυνάμεις της Ατλαντικής Συμμαχίας το 1999. Σε αυτή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται κάθε χρόνο, μετέχουν οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μελών καθώς και εκπρόσωποι χωρών που συνδέονται με την Ατλαντική Συμμαχία με συμφωνίες συνεργασίας.

Η Σερβία που φιλοξενεί τη σύνοδο, είναι από το 2006 μέλος της Σύμπραξης για την Ειρήνη, που προτείνει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι χώρες μέλη της Σύμπραξης για την Ειρήνη μετέχουν στη σύνοδο, όπως και αυτές της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των χωρών της Μέσης Ανατολής. Η Ρωσία εκπροσωπείται από τον υπαρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

«Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο είναι οι ίδιοι για όλους και απαιτούν την ανάπτυξη μιας σύμπραξης για να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των σερβικών ενόπλων δυνάμεων Μίλογιε Μίλετιτς.

Η Ατλαντική Συμμαχία είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στη Σερβία μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς την άνοιξη του 1999 για τον τερματισμό της εκστρατείας των στρατευμάτων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εναντίον του Κοσσυφοπεδίου.

Μια ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ «δεν θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου αυτής», δήλωσε ο η γενική γραμματέας του σερβικού υπουργείου Άμυνας Τάνια Μίσκεβιτς, την οποία επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Βέτσερνιε Νόβοστι του Βελιγραδίου.

«Το ΝΑΤΟ από τη μικρή πόρτα;» διερωτάται ωστόσο στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ντάνας αποκαλύπτοντας τη σημασία της συνόδου αυτής για τη Σερβία. Η εφημερίδα αναφέρεται στις περιορισμένες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από την Κυριακή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή της συνόδου.