ΔΙΕΘΝΗ

Η Τρίπολη καταδίκασε την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στη Βεγγάζη

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2011, 14:44 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Τρίπολη καταδίκασε την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στη Βεγγάζη
Facebook Twitter Whatsapp
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης χαρακτήρισε σήμερα την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βεστερβέλε στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, «ανεύθυνη» και κατήγγειλε μια «παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης χαρακτήρισε σήμερα την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βεστερβέλε στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, «ανεύθυνη» και κατήγγειλε μια «παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Καταδικάζοντας ως «ανεύθυνη» την επίσκεψη του Βεστερβέλε, το λιβυκό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αυτή η «επίσκεψη αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας (της Λιβύης), μια επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας και μέλους των Ηνωμένων Εθνών και αντίθετη στους διεθνείς κανόνες και συνθήκες».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην Τρίπολη το λιβυκό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή «δεν υπηρετεί τις προσπάθειες που καταβάλλουν περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης σε αυτά που συμβαίνουν στη Λιβύη».

Στην διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Βεγγάζη, «πρωτεύουσας» των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη, ο γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο κ. «Καντάφι έχει απολέσει κάθε νομιμότητα».

Το Βερολίνο αναγνώρισε «το μεταβατικό εθνικό συμβούλιο (ως το) νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού», είπε ο Βεστερβέλε μετά από συναντήσεις του με αξιωματούχους του Συμβουλίου, περιλαμβανομένου του Άλι ελ Ισάουι, υπουργού Εξωτερικών των εξεγερμένων.

«Στόχος μας είναι μια Λιβύη ελεύθερη, ειρηνική και δημοκρατική, χωρίς τον Καντάφι», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοινώνοντας το άνοιγμα γερμανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο προπύργιο των εξεγερμένων.

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γερμανία έγινε η 13η χώρα που αναγνωρίζει το μεταβατικό εθνικό συμβούλιο.

Στο μεταξύ ένας ρώσος πρώην πολιτικός και πρόεδρος της διεθνούς σκακιστικής ομοσπονδίας, ο Κίρσαν Ιλιούμζινοφ, δήλωσε σήμερα ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είναι «απολύτως έτοιμος» για συνομιλίες με τους εξεγερμένους και με το NATO, «χωρίς όρους», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ίντερφαξ.