ΔΙΕΘΝΗ

Το Βερολίνο υπερ των διαπραγματεύσεων Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2011, 17:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το Βερολίνο υπερ των διαπραγματεύσεων Ισραηλινών - Παλαιστινίων
Facebook Twitter Whatsapp
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, επαναβεβαίωσε σήμερα από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διαπραγματευτικής διαδικασίας και όχι των «μονομερών ενεργειών» για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, επαναβεβαίωσε σήμερα από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διαπραγματευτικής διαδικασίας και όχι των «μονομερών ενεργειών» για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. «Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι οι μονομερείς ενέργειες θα ήταν ιδιαίτερα αντιπαραγωγικές. Πιστεύουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι αυτός των διαπραγματεύσεων», είπε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.

«Η Γερμανία υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Υποστηρίζουμε την επιδίωξη του παλαιστινιακού λαού για ένα ανεξάρτητο κράτος», υπενθύμισε ο υπουργός.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να ζητήσει τον Σεπτέμβριο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να αναγνωριστεί και να ενταχθεί στον Οργανισμό ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αφού οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ έχουν διακοπεί εδώ και οκτώ μήνες.

«Επαφίεται στους Παλαιστίνιους να αποφασίσουν ποιος τους κυβερνά, όμως διαθέτουμε έναν αξιόπιστο εταίρο στο πρόσωπο του Σαλάμ Φαγιάντ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, μιλώντας για τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης που προβλέπεται από τη συμφωνία συμφιλίωσης η οποία επιτεύχθηκε στα τέλη Απριλίου μεταξύ της Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς και της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης, Ντιρκ Νίμπελ, είπε από την πλευρά του ότι "είναι σαφές πως δεν θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πολιτική λύση" και επέμεινε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει "οριστική εκεχειρία και άρση του αποκλεισμού" της Γάζας από το Ισραήλ.