ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο ορκίστηκε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

Δημοσίευση 15 Ιουνίου 2011, 16:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο ορκίστηκε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
Facebook Twitter Whatsapp
Ο σοσιαλδημοκράτης Πέδρο Πάσος Κοέλιο, νικητής των βουλευτικών εκλογών της 5ης Ιουνίου στην Πορτογαλία, ορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της χώρας από τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο σοσιαλδημοκράτης Πέδρο Πάσος Κοέλιο, νικητής των βουλευτικών εκλογών της 5ης Ιουνίου στην Πορτογαλία, ορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της χώρας από τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Δημοκρατίας. "Αφού συναντήθηκε με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όρισε τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέδρο Πάσος Κοέλιο πρωθυπουργό", αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας.

Χθες Τρίτη ο Πάσος Κοέλιο ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα δημιουργήσει πλειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού με το δεξιό Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο-Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP).

 Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσίσκο Ασίς.

 Ο Πάσος Κοέλιο, 46 ετών, φιλελεύθερος κεντροδεξιός, διαδέχεται στην πρωθυπουργία τον σοσιαλιστή Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος ήταν στην εξουσία από τον Μάρτιο του 2005 και παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών της 5ης Ιουνίου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) κέρδισε το 38,6% των ψήφων και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) το 28%.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, μετά την καταμέτρηση των ψήφων των Πορτογάλων που ζουν στο εξωτερικό.