ΔΙΕΘΝΗ

Στηρίζει Μπαν Κι Μουν η Ρωσία

Δημοσίευση 16 Ιουνίου 2011, 15:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στηρίζει Μπαν Κι Μουν η Ρωσία
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του νοτιοκορεάτη Μπαν κι Μουν ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία στο θώκο του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Κίνα-Ρωσία κατά της ξένης επέμβασης στις αραβικές χώρες.
Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του νοτιοκορεάτη Μπαν κι Μουν ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία στο θώκο του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Κίνα-Ρωσία κατά της ξένης επέμβασης στις αραβικές χώρες. «Η Ρωσία είναι έτοιμη στην ψηφοφορία που προγραμματίζεται να γίνει την Πέμπτη να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μπαν Γκι-Μουν για μια δεύτερη θητεία (στη θέση) του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο κ. Μπαν έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη των υπολοίπων τεσσάρων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία). Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Ο 66χρονος Μπαν είναι γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2007 και η θητεία του έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2011. Διπλωμάτες στον Οργανισμό έχουν δηλώσει πως ελλείψει άλλης υποψηφιότητας το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εγκρίνει τον διορισμό του εκ νέου στη θέση ως τα τέλη Ιουνίου.

Κίνα-Ρωσία κατά της ξένης επέμβασης στις αραβικές χώρες

Στο μεταξύ με κοινό ανακοινωθέν τους, Μόσχα και Πεκίνο έκαναν σαφές ότι εναντιώνονται σε κάθε ξένη ανάμιξη στις κρίσεις στις αραβικές χώρες, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Δύση προσπαθεί να προωθήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση για τη Συρία. Το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο συνυπογράφουν ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, εκδόθηκε επ' ευκαιρία της επίσκεψης Χου στην Μόσχα.

«Η διεθνής κοινότητα θα όφειλε να παράσχει μια εποικοδομητική βοήθεια ώστε η κατάσταση να μην επιδεινωθεί, όμως καμιά ξένη δύναμη δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα των χωρών της περιφέρειας», ανέφεραν οι κ.κ. Μεντβέντεφ και Χου στο ανακοινωθέν τους.

Οι δύο ηγέτες «καλούν να επιλυθούν οι συγκρούσεις με ειρηνικούς τρόπους», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν Ρωσίας-Κίνας.

Ρωσία και Κίνα απείχαν από τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού το Σαββατοκύριακο με αντικείμενο ένα σχέδιο απόφασης για την καταδίκη της αιματηρής καταστολής στη Συρία.

Οι δύο χώρες, μόνιμα μέλη του ΣΑ, αντιτίθενται ενεργά στην υιοθέτηση της απόφασης που καταδικάζει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, οι δύο ηγέτες θεωρούν πως «το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει το ταχύτερο κατάπαυση του πυρός και να επιλυθεί το λιβυκό πρόβλημα με πολιτικούς και διπλωματικούς τρόπους».

Τονίζουν επίσης ότι «για να αποφευχθεί η συνέχιση της κλιμάκωσης της βίας, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αυστηρή τήρηση των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μην επιτραπεί η αυθαίρετη ερμηνεία τους»

Παράλληλα, στο ίδιο ανακοινωθέν, οι Μεντβέντεφ και Χου συμφωνούν ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, ενώ διαβεβαιώνουν πως είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους εταίρους τους στην διεθνή κοινότητα ώστε να επιδιωχθεί η επανάληψη των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.