ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Διαδηλώσεις κατά της κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης

Δημοσίευση 16 Ιουνίου 2011, 20:46 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ουγγαρία: Διαδηλώσεις κατά της κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης
Facebook Twitter Whatsapp
Χιλιάδες Ούγγροι αστυνομικοί και πυροσβέστες διαδήλωσαν σήμερα στη Βουδαπέστη διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότηση ενώ τα συνδικάτα διέκοψαν την κυκλοφορία στην ουγγρική πρωτεύουσα με ένα κομβόι αυτοκινήτων που είχε καταλάβει τους κυριότερους δρόμους της πόλης.
Χιλιάδες Ούγγροι αστυνομικοί και πυροσβέστες διαδήλωσαν σήμερα στη Βουδαπέστη διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότηση ενώ τα συνδικάτα διέκοψαν την κυκλοφορία στην ουγγρική πρωτεύουσα με ένα κομβόι αυτοκινήτων που είχε καταλάβει τους κυριότερους δρόμους της πόλης. Κοντά στο κοινοβούλιο, κάτω από ένα πανώ με τη φράση "Η επανάσταση των παλιάτσων", είχε στηθεί μια κάλπη από την οποία οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις μπορούσαν να "πάρουν πίσω" την ψήφο που έδωσαν στο συντηρητικό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στις περσινές βουλευτικές εκλογές.

Οι οργανωτές, οι επικεφαλής των συνδικάτων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, φορούσαν στολές και είχαν βάψει τα πρόσωπά τους. Η "επανάσταση των παλιάτσων" ήταν μια παρωδία της δήλωσης που είχε κάνει ο Όρμπαν μετά τη νίκη του στις εκλογές, την οποία είχε αποκαλέσει "επανάσταση της κάλπης".

Τα συνδικάτα ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει και που επηρεάζουν τους εργαζόμενους. Σχεδιάζουν επίσης μια πανεθνική δίωρη στάση εργασίας στις 29 Ιουνίου.

Ο Όρμπαν, που έχει δηλώσει ότι ο μεγαλύτερος "εχθρός" της Ουγγαρίας είναι το χρέος της, το οποίο φτάνει το 90% του ΑΕΠ, επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί δεν είναι μέτρα "λιτότητας" αλλά ενέργειες απαραίτητες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάθε χρόνο ξοδεύει 50 δισεκατομμύρια φιορίνια (περίπου 172,5 εκατομμύρια ευρώ) για να συντηρεί 30.000 υγιείς ανθρώπους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τα 57.