ΔΙΕΘΝΗ

Επιστολή-έκκληση προσωπικοτήτων στην Ε.Ε να τερματιστεί η βία στη Συρία

Δημοσίευση 16 Ιουνίου 2011, 22:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επιστολή-έκκληση προσωπικοτήτων στην Ε.Ε να τερματιστεί η βία στη Συρία
Facebook Twitter Whatsapp
Ευρωπαϊκές προσωπικότητες, από τους τομείς του πολιτισμού και της πολιτικής, συνυπέγραψαν σήμερα έκκληση, που καταγγέλλει την καταπίεση από τις συριακές αρχές στον πληθυσμό, ενώ απηύθυναν συγχρόνως έκκληση στην ΕΕ «να σταματήσει στη Συρία η σφαγή».
Ευρωπαϊκές προσωπικότητες, από τους τομείς του πολιτισμού και της πολιτικής, συνυπέγραψαν σήμερα έκκληση, που καταγγέλλει την καταπίεση από τις συριακές αρχές στον πληθυσμό, ενώ απηύθυναν συγχρόνως έκκληση στην ΕΕ «να σταματήσει στη Συρία η σφαγή». «Μία εξουσία, που συνθλίβει τον πληθυσμό με τα πυρά των τεθωρακισμένων αρμάτων και των ελικοπτέρων της, που τη μία μετά την άλλη πολιορκεί και μετά 'στραγγαλίζει' τις πόλεις, βασανίζει ακόμα και παιδιά, μετατρέπει πολίτες σε πρόσφυγες, ή επιχειρεί να θέσει σε αντιπαλότητα κοινότητες μεταξύ τους, δεν αξίζει, βέβαια, να παραμένει», βεβαιώνουν οι συνυπογράφοντες την έκκληση.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι η πρώην Επίτροπος γιά τις Εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, Μπενίτα Φερέρο-Βαλντνέρ (Αυστρία), πολυάριθμοι καλλιτέχνες και πολιτικοί της Γαλλίας: ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, ο πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών, Ζιλ Ζακόμπ, ο φιλόσοφος Μισέλ Σερέ.

«Ευρωπαίοι πολίτες, ζητάμε απ τις αρχές της ΕΕ, να ασκήσουν πιέσεις στη συριακή κυβέρνηση, να επιτρέψει άμεσα την ελεύθερη πρόσβαση στους λειτουργούς του τύπου και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλη τη συριακή επικράτειά της. Στην περίπτωση της εκ μέρους τους άρνησής, η ΕΕ θα πρέπει να έλθει σε συνομιλίες με τους εκπρόσωπους του ανάξιου καθεστώτος, να καταστήσει σαφές ότι είναι αντίθετη με μία στρατιωτική παρέμβαση, που δεν την επιθυμεί η συριακή αντιπολίτευση, αλλ αντιθέτως είναι έτοιμη να μη φεισθεί αντιποίνων, εφόσον η σφαγή συνεχίζεται», προσθέτουν οι συνυπογράφοντες την έκκληση.

Σήμερα ο γαλλικός ιστότοπος Mediapart δημοσίευσε την έκκληση 100 σύρων συγγραφέων στη διεθνή κοινότητα, «να δείξει την αλληλεγγύη της με τον συριακό λαό».

Για λόγους ασφάλειας των σύρων συγγραφέων, τα ονοματεπώνυμά τους προς το παρόν δεν δημοσιοποιούνται.
Αντιθέτως γίνονται γνωστά τα ονοματεπώνυμα ξένων πνευματικών ανθρώπων, που συνυπογράφουν:του Αμερικανού Πολ Οστερ, του Ισπανού Χουάν Γοϊτιθόλο, της Γαλλίδας Μαρί Εν'Ντιάι.