ΔΙΕΘΝΗ

Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου - Ιορδανίας

Δημοσίευση 17 Ιουνίου 2011, 18:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου - Ιορδανίας
Facebook Twitter Whatsapp
Οι Υπουργοί των Εξωτερικών Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και Ιορδανίας Νάσερ Τζούντε υπέγραψαν μνημόνιο πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Οι Υπουργοί των Εξωτερικών Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και Ιορδανίας Νάσερ Τζούντε υπέγραψαν μνημόνιο πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Προηγήθηκαν συνομιλίες στις οποίες οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για πώς θα ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις στον οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό τομέα.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, συζήτησαν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, τις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε την Ιορδανία για τη θέση αρχών που τηρεί στο κυπριακό και εξέφρασε τη θετική και υποστηρικτική στάση της Λευκωσίας, στην προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία.

Ο Ιορδανός υπουργός, ο οποίος επισκέπτεται την Λευκωσία, είπε ότι οι δυο χώρες έχουν πολύ καλές διμερείς σχέσεις, ενώ για το Κυπριακό τόνισε ότι η Ιορδανία υποστηρίζει την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας και όχι «τα δυο μέτρα και δύο σταθμά» και αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά της χώρας του, υπό το βάρος της αναταραχής στον αραβικό κόσμο, ο κ. Τζούντε δήλωσε ότι ο βασιλιάς Αμπντάλλα προωθεί πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, καθώς θεωρεί ότι είναι η μόνη οδός για να πορευθεί η χώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή ο Ιορδανός υπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει κάθε λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι, δεδομένης της έλλειψης προόδου, αλλά θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να φέρουμε πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών τα διαπραγματευόμενα μέρη».

Εμείς, πρόσθεσε, οραματιζόμαστε ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο, βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος με εδαφική συνοχή με βάση τα σύνορα του 1967.