ΔΙΕΘΝΗ

Τόποι-κόλαση για τις γυναίκες

Δημοσίευση 18 Ιουνίου 2011, 09:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τόποι-κόλαση για τις γυναίκες
Facebook Twitter Whatsapp
Το Αφγανιστάν είναι, σύμφωνα με έρευνα, το χειρότερο σημείο του κόσμου για το γυναικείο φύλο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσίευσε η βρετανική Guardian.
Το Αφγανιστάν είναι, σύμφωνα με έρευνα, το χειρότερο σημείο του κόσμου για το γυναικείο φύλο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσίευσε η βρετανική Guardian. Κονγκό, Πακιστάν, Ινδία και Σομαλία συμπληρώνουν την πεντάδα με τους τόπους-κόλαση για τις γυναίκες, εξαιτίας των βιασμών, της φτώχειας και των παιδοκτονιών.

Η στοχευμένη βία κατά γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, η ελλιπής υγειονομική περίθαλψη και η φτώχεια κάνουν το Αφγανιστάν τη χειρότερη χώρα του κόσμου για να γεννηθεί μια γυναίκα σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Thomson Reuters.

Η εμφάνιση της αναπτυσσόμενης Ινδίας στην πεντάδα προκαλεί μια σχετική έκπληξη, με τη βρεφοκτονία και τη σωματεμπορία να αποτελούν τις κυριότερες αιτίες για την αρνητική αυτή θέση.

Η σομαλή υπουργός, Μάριαν Κασίμ, πάντως, περίμενε η χώρα της να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Η Αντονέλα Νοτάρι, επικεφαλής της οργάνωσης Women Change Makers, ανέφερε ότι «οι γυναίκες στο Αφγανιστάν που προσπαθούν να μιλήσουν ή να αναλάβουν κοινωνικούς ρόλους ή επαγγέλματα που απαγορεύονται από τα φυλετικά στερεότυπα, πέφτουν θύματα εκφοβισμού ή δολοφονούνται».

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σεξουαλικής βίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότερες από 400.000 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού κάθε χρόνο. Παραστρατιωτικές και στρατιωτικές ομάδες ανδρών στοχεύουν κορίτσια και γυναίκες όλων των ηλικιών, με μερικά περιστατικά να είναι απλά φρικιαστικά.

Το Πακιστάν κατέχει την τρίτη θέση με αιτία τις πολιτιστικές, φυλετικές και θρησκευτικές πρακτικές που είναι επιβλαβείς για τις γυναίκες. Η Ινδία είναι η τέταρτη πιο επικίνδυνη χώρα, λόγω των υψηλών αριθμών θυμάτων σωματεμπορίας (τρία εκατ.) με το 40% να αντιστοιχεί σε παιδιά.

Η Σομαλία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αποσύνθεσης, υποφέρει από υψηλά επίπεδα μητρικής θνησιμότητας, βιασμών, περιστατικών ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών και την περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.

Η έρευνα βασίστηκε σε απαντήσεις περισσοτέρων από 200 επαγγελματιών, ακαδημαϊκών, επαγγελματιών υγείας, πολιτικών, δημοσιογράφων και ειδικών σε θέματα ισότητας των φύλων.

Κάθε χώρα κατατάσσεται με βάση έξι παράγοντες κινδύνου που περιλαμβάνουν: την υγεία, τις διακρίσεις και την έλλειψη πρόσβασης σε πόρους, πολιτιστικές και θρησκευτικές πρακτικές, τη σεξουαλική βία, την εμπορία ανθρώπων και τις συγκρούσεις  που σχετίζονται με τη βία.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος