ΔΙΕΘΝΗ

Σε έξαρση οι κυβερνοεπιθέσεις κατά αμερικανικών κολοσσών το 2011

Δημοσίευση 18 Ιουνίου 2011, 19:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε έξαρση οι κυβερνοεπιθέσεις κατά αμερικανικών κολοσσών το 2011
Facebook Twitter Whatsapp
Για τα καλά φαίνεται πως έχουν βάλει στο μάτι οι χάκερς και οι κράκερς τους μεγάλους αμερικανικούς οργανισμούς από την αρχή του 2011, γράφει το Al Jazeera, επικαλούμενο το businessinsider.com.
Για τα καλά φαίνεται πως έχουν βάλει στο μάτι οι χάκερς και οι κράκερς τους μεγάλους αμερικανικούς οργανισμούς από την αρχή του 2011, γράφει το Al Jazeera, επικαλούμενο το businessinsider.com. Oι στόχοι των κυβερνοεπιθέσεων ποικίλουν, από απλές κλοπές, σε επιθέσεις κατά τραπεζών, όπως η Citigroup, μέχρι... βανδαλισμούς σε ιστοσελίδες μεγάλων οργανισμών όπως η CIA, το ΔΝΤ και η Γερουσία. Μερικές από τις επιθέσεις λέγεται ότι πραγματοποιούνται εξαιτίας της αγανάκτησης που νιώθουν οι χάκερς για τις πολιτικές των οργανισμών αυτών. Οι Lulz Security μετά από τη διπλή επίθεσή τους κατά της Sony ανέφεραν ότι είχαν στόχο να προκαλέσουν «μέγιστη αναταραχή για τα υπάρχοντα κενά ασφαλείας».

Παράλληλα και οι τεχνικές είναι αρκετές, αφού στοχεύουν στο «ψάρεμα» ευαίσθητων δεδομένων χρηστών, την αξιοποίηση κενών ασφαλείας και τις «Zero-Day» επιθέσεις (αναγνωρίζει τα τρωτά σημεία των εφαρμογών πριν από τον κατασκευαστή).

Πολλές επιθέσεις κατά αμερικανικών εταιρειών -σοβαρές και μη- προέρχονται από το εσωτερικό των ΗΠΑ. Οι επιθέσεις πάντως κατά της Lokheed Martin και της Google, φέρονται να προήλθαν από την Κίνα.

Πάντως την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει ορκιστεί να υπερασπιστεί τη διαδικτυακή ασφάλεια των ΗΠΑ με το νομικό σκεπτικό ότι η κυβερνοεπίθεση είναι μια «πράξη πολέμου», το να μπλοκαριστούν επιθέσεις που προέρχονται από «ουδέτερες» χώρες είναι σημαντικό κίνητρο για την επιβολή του νόμου.

Οι κυριότερες εταιρείες που χτυπήθηκαν μέσα στο τρέχον έτος:

-Epsilon (4 Μαρτίου)
-RSA (17 Μαρτίου)
-Sony (Playstation Network) (26 Απριλίου)
-Michaels (Αρχές Μαΐου)
-Lockheed Martin (28 Μαΐου)
-Google (Gmail) (2 Ιουνίου)
-Citigroup (9 Ιουνίου)
-Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (11 Ιουνίου ανακοινώθηκε)


Bαγγέλης Βιτζηλαίος