ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Πρωτά σημάδια διαπραγματευτικής διαδικασίας στη Λιβύη

Δημοσίευση 19 Ιουνίου 2011, 09:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΟΗΕ: Πρωτά σημάδια διαπραγματευτικής διαδικασίας στη Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp
Οι βάσεις μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στη Λιβύη αρχίζουν να σχεδιάζονται δήλωσε χθες Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, έπειτα από μία Σύνοδο με Eυρωπαίους και Aφρικανούς, κυρίως, αξιωματούχους.
Οι βάσεις μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στη Λιβύη αρχίζουν να σχεδιάζονται δήλωσε χθες Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, έπειτα από μία Σύνοδο με Eυρωπαίους και Aφρικανούς, κυρίως, αξιωματούχους. Ο Μπαν υπογράμμισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να απευθύνει ένα "συνεπές λογικά μήνυμα" για μία πολιτική επίλυση με το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου.

"Προειδοποιώντας ότι μια συμφωνία απέχει ακόμη πολύ, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε πως οι απαρχές μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του για τη Λιβύη," Αμπντούλ-Ίλαχ Αλ-Χατίμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεζίρκι.

Ο Μπαν συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε μία σύνοδο με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης στο Κάιρο.

Επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά την Παρασκευή με το Λίβυο πρωθυπουργό Μπαγκντάντι αλ-Μαχμούντι, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει επαφές με τους εξεγερμένους.

"Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε πως η επιδίωξη μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη παραμένει η υπ΄ αριθμόν ένα προτεραιότητα των Ηνωμένων Εθνών", πρόσθεσε ο Νεζίρκι.