ΔΙΕΘΝΗ

Αλ Άσαντ: «Δεν υπάρχει πολιτική λύση μ' αυτούς που οπλοφορούν»

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2011, 12:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αλ Άσαντ: «Δεν υπάρχει πολιτική λύση μ' αυτούς που οπλοφορούν»
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ υποστήριξε σήμερα ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «συνωμοσία», η οποία όμως, όπως υπογράμμισε, την καθιστά πιο «ανθεκτική», επισημαίνοντας ότι σύντομα θα αρχίσει «εθνικός διάλογος».
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ υποστήριξε σήμερα ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «συνωμοσία», η οποία όμως, όπως υπογράμμισε, την καθιστά πιο «ανθεκτική», επισημαίνοντας ότι σύντομα θα αρχίσει «εθνικός διάλογος». "Είναι χρέος του κράτους να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους σαμποτέρ, δεν υπάρχει πολιτική λύση μ΄αυτούς που οπλοφορούν", τόνισε.

Ο σύρος πρόεδρος έκανε λόγο για "ξένα σχέδια" που έχουν στόχο την διατάραξη της ηρεμίας της χώρας. "Και οι σκηνές καταστροφής και βανδαλισμού;", αναρωτήθηκε.

"Η χρήση όπλων είναι η μόνη επιλογή που τούς έχει απομείνει", τόνισε ο Άσαντ κατηγορώντας για τους φόνους ορισμένων πολιτών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, πληρωμένους ενόπλους. "Ορισμένοι πληρώνονται για να κινηματογραφούν τις διαδηλώσεις, ενώ άλλοι πληρώνονται για να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Χύθηκε αθώο αίμα", πρόσθεσε.

Ο Άσαντ κάλεσε εξάλου τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. "Καλώ καθέναν και κάθε οικογένεια που εγκατέλειψαν την πόλη ή το χωριό τους να επιστρέψουν σ΄αυτά. Γιατί μια πόλη πεθαίνει χωρίς τους κατοίκους της. Τούς καλώ να επιστρέψουν το συντομότερο. Οι κάτοικοι της πόλης Τζισρ αλ-Σούγουρ που πήγαν στην Τουρκία, να επιστρέψουν. Πολλοί τούς λένε ότι το κράτος θα εκδικηθεί, αλλά εγώ τους διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο στρατός βρίσκεται εκεί για την ασφάλειά τους", τόνισε.

Η πόλη αυτή των 50.000 κατοίκων ερημώθηκε όταν περιήλθε στον έλεγχο του στρατού, καθώς πολλοί κάτοικοί της κατέφυγαν στην Τουρκία από τότε που ξέσπασαν βιαότητες, στις αρχές Ιουνίου. Πάνω από 10.000 Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία και χιλιάδες ακόμα συνωστίζονται στα σύνορα.

Σύμφωνα με τον 'Ασαντ, "το πιο σημαντικό είναι να επιστρέψει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς, ακόμα κι αν η κρίση αυτή ή κάποια άλλη διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Πρέπει να προσαρμοστούμε και να την περιορίσουμε".

"Μέχρις ότου ο στρατός επιστρέψει στα στρατόπεδά του πρέπει να τον υποστηρίξουμε, να τον βοηθήσουμε και να τού ζητήσουμε τη βοήθειά του. Οι στρατιώτες είναι αδέλφια κάθε σύρου πολίτη", τόνισε.

Ο Άσαντ υπογράμμισε ότι σύντομα θ΄αρχίσει εθνκός διάλογος και ότι εντός των προσεχών ημερών μια επιτροπή θα καλέσει πάνω από 100 προσωπικότητες για να συζητήσουν τα κριτήρια και τους μηχανισμούς για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ο σύρος πρόεδρος έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα ενός μηνός για να υποβληθούν προτάσεις.