ΔΙΕΘΝΗ

«Αγανακτισμένη» πορεία από τη Βαλένθια στη Μαδρίτη

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2011, 15:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Αγανακτισμένη» πορεία από τη Βαλένθια στη Μαδρίτη
Facebook Twitter Whatsapp
Μια πορεία «αγανακτισμένων» ξεκίνησε σήμερα από την ανατολική πόλη Βαλένθια για να διασχίσει 500 χλμ. σε 34 ημέρες και να φθάσει στις 23 Ιουλίου στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε το κίνημά τους, μια ημέρα μετά τις διαδηλώσεις στις οποίες μετείχαν τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι σε όλη την Ισπανία.
Μια πορεία «αγανακτισμένων» ξεκίνησε σήμερα από την ανατολική πόλη Βαλένθια για να διασχίσει 500 χλμ. σε 34 ημέρες και να φθάσει στις 23 Ιουλίου στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε το κίνημά τους, μια ημέρα μετά τις διαδηλώσεις στις οποίες μετείχαν τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι σε όλη την Ισπανία. Η πορεία αυτή των 34 ημερών δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα του προσεχούς σταδίου της κινητοποίησης των «αγανακτισμένων». Και άλλες ομάδες αναμένεται να αναχωρήσουν από αρκετές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη (βορειοανατολική Ισπανία) στις 25 Ιουνίου και το Κάντιθ (νότια Ισπανία) στις 23 του μήνα και να συναντηθούν στη Μαδρίτη για μια νέα διαδήλωση στις 24 Ιουλίου.

Η ομάδα που αναχώρησε από τη Βαλένθια για να διανύσει 29 πόλεις και χωριά, όπου λαϊκές συνελεύσεις θα οργανωθούν για να "εκφράσουν την αγανάκτηση στο εσωτερικό της χερσονήσου καθώς το κίνημα εξαπλώνεται σε διεθνές επίπεδο", σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος.

Χθες Κυριακή τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης και σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, διαδήλωσαν στην Ισπανία για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση του κινήματος των «αγανακτισμένων» που συγκροτήθηκε πριν από ένα μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεργία και την οικονομική κρίση.

Στη Μαδρίτη, σχεδόν 40.000 άνθρωποι με το σύνθημα «δεν θα πληρώσουμε εμείς αυτή την κρίση» από όλες τις συνοικίες της πρωτεύουσας κατευθύνθηκαν στην Πλάθα ντε Νεπτούνο, κοντά στο κοινοβούλιο.

Στη Βαρκελώνη, τη δεύτερη πόλη της χώρας, οι διαδηλωτές ήταν 50.000 έως 75.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας και των δημοτικών αρχών.

Οι στόχοι ήταν κυρίως το σύμφωνο σταθερότητας στην ευρωζώνη και οι εντολές του για τον προϋπολογισμό, οι πολιτικοί που κατηγορούνται για διαφθορά και που δεν άκουσαν τη φωνή των πολιτών, η αβεβαιότητα σε κοινωνικό επίπεδο, η ανεργία που πλήττει την Ισπανία σε ποσοστό 21,29%.

Το κίνημα των αγανακτισμένων γεννήθηκε αυθόρμητα στις 15 Μαΐου από μια μικρή συγκέντρωση πολιτών και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.