ΔΙΕΘΝΗ

ΙΑΕΑ: Υποχρέωση κάθε χώρας η πυρηνική ασφάλεια

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2011, 15:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΙΑΕΑ: Υποχρέωση κάθε χώρας η πυρηνική ασφάλεια
Facebook Twitter Whatsapp
Ξεκίνησε σήμερα στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη μία υπουργική διάσκεψη με θέμα την πυρηνική ασφάλεια με στόχο να αντληθούν διδάγματα από την πυρηνική καταστροφή που σημειώθηκε στην Ιαπωνία μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Ξεκίνησε σήμερα στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη μία υπουργική διάσκεψη με θέμα την πυρηνική ασφάλεια με στόχο να αντληθούν διδάγματα από την πυρηνική καταστροφή που σημειώθηκε στην Ιαπωνία μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Η διάσκεψη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουνίου.

«Η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην πυρηνική ασφάλεια κλονίστηκε σφοδρά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκία Αμάνο στην εναρκτήρια ομιλία του.

Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελβετία αποφάσισαν να αποκηρύξουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια. Όμως, όπως επεσήμανε ο Αμάνο, «η πυρηνική ενέργεια θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική για πολλές χώρες, γι' αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη να υιοθετηθούν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας παντού», υπογραμμίζοντας ότι μία παγκόσμια προσέγγιση στην πυρηνική ασφάλεια είναι «ζωτικής σημασίας».

Ο Αμάνο πρόσθεσε ότι η πυρηνική ασφάλεια θα εξακολουθήσει να είναι υποχρέωση της κάθε χώρας και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ελέγχουν αν οι πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να αντέξουν σε διαφορετικές καταστάσεις πίεσης. Ομως ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί η ΙΑΕΑ να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο προτείνοντας στις χώρες που χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια να "δεχθούν τη διεξαγωγή τακτικών ελέγχων από την ΙΑΕΑ".

«Ο έλεγχος από την ΙΑΕΑ κάθε ενός από τους 440 πυρηνικούς σταθμούς που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο μέσα σε λίγα χρόνια δεν είναι μία ρεαλιστική πρόταση. Γι΄αυτό προτείνω ένα σύστημα που θα βασίζεται στην τυχαία επιλογή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας.

Εξάλλου σε μία έκθεση που θα υποβληθεί στα 151 μέλη της η ΙΑΕΑ επικρίνει την αντίδραση της Ιαπωνίας μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα, η οποία κυρίως απέτυχε να εφαρμόσει τη σύμβαση για την παροχή συνδρομής που προβλέπεται από την Υπηρεσία σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος.