ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Πέθανε η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νεκίμπε Κελιμέντι

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2011, 15:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κόσοβο: Πέθανε η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νεκίμπε Κελιμέντι
Facebook Twitter Whatsapp
Πέθανε χθες στην Πρίστινα σε ηλικία 67 ετών μετά από μακρά και δύσκολη ασθένεια η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, μέλος της Βουλής του Κοσόβου και αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου, Νεκίμπε Κελιμέντι.
Πέθανε χθες στην Πρίστινα σε ηλικία 67 ετών μετά από μακρά και δύσκολη ασθένεια η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, μέλος της Βουλής του Κοσόβου και αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου, Νεκίμπε Κελιμέντι. Ήταν μία από τις πιο γνωστές νομικούς στο Κόσοβο και μαζί με τον σύζυγό της Μπαϊράμ Κελιμέντι τη δεκαετία του 1990 συμμετείχε στην Επιτροπή για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών.

Η Νεκίμπε Κελιμέντι ήταν από τους ιδρυτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, στις 23 Δεκεμβρίου του 1989 και έγινε μέλος της ηγεσίας του.

Μετά τον πόλεμο διετέλεσε συμπρόεδρος του τμήματος δικαιοσύνης της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, (UNMIK) και στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού του Κοσόβου ήταν υπουργός Δικαιοσύνης.

Την πρώτη ημέρα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στις 24 Μαρτίου του 1999, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Σερβίας συνέλαβαν τον σύζυγο και τους δύο γιους της, Κρέσνικ και Καστριότ οι οποίοι την επόμενη μέρα βρέθηκαν δολοφονημένοι στο Κόσοβο Πόλιε.

Σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς την οικογένειά της Νεκίμπε Κελιμέντι ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι τονίζει ότι «για τους πολίτες της Αλβανίας και του Κοσόβου υπήρξε μία διακεκριμένη προσωπικότητα που υπηρέτησε τη δικαιοσύνη και με την μακρά πολιτική της καριέρα συνέβαλε στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και στην εικόνα του στη διεθνή αρένα».