ΔΙΕΘΝΗ

Αναβολή της δίκης του Μπεν Άλι ζητούν οι δικηγόροι του

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2011, 16:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αναβολή της δίκης του Μπεν Άλι ζητούν οι δικηγόροι του
Facebook Twitter Whatsapp
Η υπεράσπιση του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι ζήτησε την αναβολή της δίκης του που ξεκίνησε σήμερα το πρωί ερήμην του σε δικαστήριο της Τύνιδας.
Η υπεράσπιση του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι ζήτησε την αναβολή της δίκης του που ξεκίνησε σήμερα το πρωί ερήμην του σε δικαστήριο της Τύνιδας.
Ο Αμπντελσάταρ Μασούντι παρουσίασε αυτό το αίτημα με στόχο να δοθεί χρόνος στους δικηγόρους του Μπεν Αλι να προετοιμάσουν την υπεράσπισή του μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου.

Εκτίμησε άλλωστε ότι το δικαστήριο πρέπει να δείξει μεγαλύτερη "διπλωματικότητα" προκειμένου να πείσει τον Μπεν Αλι να παρουσιαστεί ενώπιόν του.

Ο Μπεν Αλι και η σύζυγός του Λεϊλά Τραμπέλσι διώκονται μετά τον εντοπισμό πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών, κοσμημάτων, όπλων και ναρκωτικών ουσιών σε δύο ανάκτορά τους και αν καταδικαστούν κινδυνεύουν να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 5 έως 20 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τυνησίας.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος, που κυβερνούσε την Τυνησία για 23 χρόνια, δήλωσε ότι δεν "εγκατέλειψε" το θώκο του προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε "δραπέτευσε", αλλά αντίθετα αναγκάστηκε "με δόλο" να φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση.

Ο Ακραμ Αζούρι, ο λιβανέζος δικηγόρος του Μπεν Αλι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Μπεν Αλι εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του πρόεδρο της Τυνησίας".

Ο Μπεν Αλι εξήγησε σε ανακοίνωσή του, η οποία στάλθηκε μέσω του δικηγόρου του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο γενικός διευθυντής υπεύθυνος για την ασφάλειά του Αλι ελ Σιριάτι του είπε στις 14 Ιανουαρίου ότι θέλουν να τον δολοφονήσουν και ότι το προεδρικό μέγαρο είναι περικυκλωμένο.

"Ο Αλι ελ Σιριάτι επέμεινε να συνοδέψω την οικογένειά μου στη Τζέντα για μερικές ώρες προκειμένου οι υπηρεσίες ασφαλείας να μπορέσουν να αποτρέψουν τη συνομωσία και να εγγυηθούν την ασφάλειά μου", πρόσθεσε ο Μπεν Αλι.

"Παρέμεινα στη Τζέντα παρά τη θέλησή μου. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι διέφυγα από την Τυνησία", επεσήμανε.

Εξάλλου ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του.

"Στη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων δεν έδωσα εντολή να πυροβολήσουν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών", υπογράμμισε.

Όσο για την περιουσία του, αλλά και για αυτή της συζύγου του, ο Μπεν Αλι σχολίασε: "Προσωπικά δεν διαθέτω κανέναν τραπεζικό λογαριασμό εκτός της Τυνησίας, ούτε στην Ελβετία, ούτε στην Αυστρία, ούτε σε καμία άλλη χώρα (...) ούτε ακίνητη ή κινητή περιουσία στη Γαλλία ή αλλού".

Ενώ για τα κοσμήματα της συζύγου του είπε ότι "πρόκειται για επίσημα δώρα που της προσφέρθηκαν από αρχηγούς κρατών".