ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχύει της κυρώσεις η Ε.Ε. κατά της Λευκορωσίας

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2011, 17:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ενισχύει της κυρώσεις η Ε.Ε. κατά της Λευκορωσίας
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε σήμερα τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στον κύκλο του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και πρώτη φορά βάζει στο στόχαστρο τις επιχειρήσεις, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε σήμερα τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στον κύκλο του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και πρώτη φορά βάζει στο στόχαστρο τις επιχειρήσεις, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Βλαντιμίρ Πέφτιεφ, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ο "προσωπικός τραπεζίτης" του Λουκασένκο, τρεις εταιρείες που του ανήκουν, καθώς και τρεις ακόμη άνθρωποι--ένας δικαστής και δύο εισαγγελείς--περιλαμβάνονται στις νέες κυρώσεις, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Οι εταιρείες αυτές είναι η κατασκευάστρια όπλων Beltechexport, ο εθνικός πάροχος τηλεπικοινωνιών Beltelecom και η εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ Sport-Pari.

«Η ΕΕ μόλις αποφάσισε νέες κυρώσεις εναντίον ανθρώπων που πρόσκεινται στο καθεστώς του Μινσκ. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τις δέχθηκαν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Πολωνός ομόλογός του Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε από τη μεριά του ότι η Ε.Ε. «επέβαλε εμπάργκο στο εμπόριο όπλων», ενώ παράλληλα και το «πάγωμα του ενεργητικού των εταιρειών που χρηματοδοτούν τον Λουκασένκο».

«Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας πρέπει να αποφασίσει το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει: προς τη δημοκρατία ή προς το διεθνές δικαστήριο της Χάγης», πρόσθεσε ο Σικόρσκι.