ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανανεώνεται η θητεία του Μπαν Κι μουν

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2011, 13:05 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΟΗΕ: Ανανεώνεται η θητεία του Μπαν Κι μουν
Facebook Twitter Whatsapp
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ετοιμάζεται σήμερα να ψηφίσει για μια δεύτερη θητεία τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, το Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι μουν, ο οποίος έλαβε την υποστήριξη των μεγάλων χωρών.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ετοιμάζεται σήμερα να ψηφίσει για μια δεύτερη θητεία τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, το Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι μουν, ο οποίος έλαβε την υποστήριξη των μεγάλων χωρών. Οι δεκαπέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφάσισαν την Παρασκευή ομόφωνα να υποστηρίξουν τον Μπαν Κι μουν για μια δεύτερη θητεία στον ΟΗΕ και απέστειλαν τη σχετική «σύσταση» τους στη Γενική Συνέλευση, η οποία σήμερα θα προχωρήσει στην εκλογή.

Ο 67χρονος Μπαν Κι-μουν που δεν έχει αντίπαλο στη ψηφοφορία αυτή, είναι σίγουρος ότι θα επανεκλεγεί για πέντε χρόνια. Η πρώτη θητεία του ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη θητεία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2012 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

«Τώρα που θα απαλλαγεί από το βάρος να πρέπει να αναζητεί υποστήριξη στην επανεκλογή του, ελπίζουμε ότι θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να αγωνιστεί υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον πλανήτη», δήλωσε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Φιλίπ Μπολοπιόν.

Σε μια δήλωση στις 17 Ιουνίου στη Μπραζίλια όπου βρισκόταν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας είπε ότι τον «τιμά ιδιαίτερα η ομόφωνη ψήφισή του από το Συμβούλιο Ασφαλείας» και ότι αισθάνεται «περήφανος για όλα όσα κάναμε από κοινού».