ΔΙΕΘΝΗ

Την απόσυρση 30.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν ανακοινώνει ο Ομπάμα

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2011, 13:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Την απόσυρση 30.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν ανακοινώνει ο Ομπάμα
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα απορρίψει τις συμβουλές του Πενταγώνου και θα ανακοινώσει απόψε την απόσυρση 30.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα απορρίψει τις συμβουλές του Πενταγώνου και θα ανακοινώσει απόψε την απόσυρση 30.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012. Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις προειδοποιήσεις των στρατιωτικών διοικητών στο Αφγανιστάν ότι η ασφάλεια στη χώρα αυτή είναι εύθραυστη. Οι διοικητές αυτοί πιστεύουν ότι ο Λευκός Οίκος διέπεται τώρα από πολιτικά και όχι στρατιωτικά κίνητρα -δηλαδή τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ- και ζητούν από τον πρόεδρο Ομπάμα να διατηρήσει άθικτες τις στρατιωτικές δυνάμεις μέχρι το 2013.

«Δεν αισθανόμαστε άνετα με αυτή την προοπτική», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ένας βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Με την αποψινή του τηλεοπτική ομιλία, την έκτη από τότε που εξελέγη πρόεδρος, ο Ομπάμα θέλει να κηρύξει την αρχή της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, που σήμερα φτάνουν τους 100.000 άνδρες. Όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, η απόσυρση αυτή θα είναι σημαντική.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να καθησυχάσει την κοινή γνώμη στη χώρα του, που είναι κουρασμένη από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο οποίος ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή 1.522 Αμερικανών. Η εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν επέσπευσε τη λήψη της απόφασης για την αποχώρηση των στρατιωτών.

Οι διοικητές του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Πετρέους, επισημαίνουν τους κινδύνους μιας απόσυρσης πολλών στρατιωτών σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη από τον θάνατο του αρχηγού της αλ-Κάιντα δεν είναι μεγάλα. Οι διοικητές θα προτιμούσαν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι το 2013 οι 30.000 στρατιώτες -- ή τουλάχιστον μεγάλο τους μέρος -- που εστάλησαν στη χώρα ως ενισχύσεις το 2009 (το λεγόμενο “surge”). Με τον τρόπο αυτό, θα συνεχιζόταν για άλλη μια «μαχητική περίοδο» ο πόλεμος κατά των Ταλιμπάν.

Η αποχώρηση που θα αναγγείλει απόψε ο Ομπάμα έχει διχάσει την Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς έχει ζητήσει η μείωση της στρατιωτικής δύναμης να είναι μικρή -ίσως και να μην ξεπερνά τους 2.000 άνδρες- ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη που αποκομίστηκαν τον χειμώνα εναντίον των Ταλιμπάν.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου όμως, έχοντας επίγνωση ότι ο πρόεδρος έχει μπροστά του μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, τάχθηκαν υπέρ μιας σημαντικής μείωσης, που θα στείλει το μήνυμα στην αμερικανική κοινή γνώμη ότι το τέλος του πολέμου δεν είναι μακριά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει την επιστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες 10.000 στρατιωτών μέχρι τα τέλη του χρόνου και άλλων 20.000 μέσα στο 2012. Θα παραμείνουν έτσι στη χώρα 70.000 στρατιώτες. Εάν οι αφγανικές δυνάμεις αποδείξουν ότι είναι έτοιμες, μέχρι το 2014 δεν θα έχουν μείνει μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν.