ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Έρευνες για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τον Καντάφι

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2011, 14:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γερμανία: Έρευνες για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τον Καντάφι
Facebook Twitter Whatsapp
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ξεκίνησε έρευνα κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για ενδεχόμενη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπός της.
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ξεκίνησε έρευνα κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για ενδεχόμενη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπός της. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η Γερμανία να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του λίβυου ηγέτη ή να τον προσαγάγει κάποτε σε δίκη.

Ο εκπρόσωπος Στέφαν Σμιτ δήλωσε ότι στόχος της έρευνας είναι η συγκέντρωση στοιχείων στη Γερμανία για να κατατεθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο ζήτησε στα μέσα Μαΐου την έκδοση ενταλμάτων συλλήψεως για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, του γιου του Σέιφ αλ Ισλάμ και του αρχηγού των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα Αλ-Σενούσι.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία εξετάζει προσφυγές για ενέργειες του λιβυκού καθεστώτος κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις,

Η μία από τις προσφυγές αφορά την εκτόξευση πυραύλων εναντίον αμάχων από λιβυκές στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη Μπρέγκα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη της λιβυκής εξέγερσης τους τα οποία επισκεπτόταν τότε ο γερμανός επιχειρηματίας Γιούργκεν Τόντενχέφερ.

«Αυτή η εκτόξευση πυραύλων είναι το σημείο εκκίνησης που επιτρέπει στη γερμανική δικαιοσύνη να διεξαγάγει έρευνα, αλλά εξετάζουμε το σύνολο των γεγονότων» της λιβυκής σύρραξης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Στη Γερμανία ισχύει από το 2002 νόμος που επιτρέπει τη δίωξη δραστών γενοκτονιών, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου παντού στον κόσμο.

Η Γερμανία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.