ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις της εναντίον της Συρίας

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2011, 17:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις της εναντίον της Συρίας
Facebook Twitter Whatsapp
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να επεκτείνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Συρία και να συμπεριλάβουν σε αυτές τέσσερις συριακές στρατιωτικές εταιρείες και επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους και τρεις Ιρανούς, όπως δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να επεκτείνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Συρία και να συμπεριλάβουν σε αυτές τέσσερις συριακές στρατιωτικές εταιρείες και επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους και τρεις Ιρανούς, όπως δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες. "Υπάρχει πολιτική συμφωνία να επεκταθεί ο κατάλογος", δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης προσθέτοντας ότι οι νέες κυρώσεις θα ισχύσουν από την Παρασκευή μόλις οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ εκφράσουν γραπτώς την συμφωνία τους.

Από τους επτά ανθρώπους που περιλαμβάνονται στις νέες κυρώσεις οι τρεις είναι Ιρανοί τους οποίους η ΕΕ κατηγορεί ότι πρόσφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουν το συριακό καθεστώς να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Οι τέσσερις άλλοι είναι σύροι αξιωματούχοι.

Τα ονόματα των ανθρώπων και των εταιρειών θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ επέκρινε την ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έκανε χθες Τρίτη ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια της ομιλίας του.

"Οι αντιδράσεις από τους αξιωματούχους της ΕΕ στην ομιλία του προέδρου Άσαντ: έχουν ένα σχέδιο και θέλουν να το συνεχίσουν, να σπείρουν χάος και διχόνοια στη Συρία", δήλωσε ο Μουάλεμ.

"Θα ξεχάσουμε ότι η Ευρώπη είναι στο χάρτη και θα στραφούμε στην ανατολή, στο νότο και σε όλες τις κατευθύνσεις που τείνουν το χέρι στη Συρία. Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρώπη. Η Συρία θα παραμείνει ακλόνητη", υπογράμμισε.

Εξάλλου το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε σήμερα τη "λογική της τυφλής βίας" που επιδεικνύει το συριακό καθεστώς, αντιδρώντας στις καταγγελίες της Δαμασκού ότι το Παρίσι "ασκεί αποικιοκρατική πολιτική".

"Εδώ και πολλούς μήνες η Γαλλία δεν έχει σταματήσει να ζητεί από τις συριακές αρχές να ξεκινήσουν πολιτικό διάλογο και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα απαντούν στις προσδοκίες που έχει εκφράσει ο συριακός λαός", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

"Από τότε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει περιοριστεί σε μία λογική τυφλής και αδιέξοδης βίας", πρόσθεσε.

"Η θέση της Γαλλίας σε σχέση με τα καθεστώτα που χρησιμοποιούν βία εναντίον του λαού τους είναι γνωστή: χάνουν τη νομιμότητά τους και το μόνο που κάνουν είναι να υποθάλπουν το κλίμα βίας στη χώρα τους", υπογράμμισε ο Βαλερό.