ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Eπαφές Βρετανίας-Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου

Δημοσίευση 23 Ιουνίου 2011, 13:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αφγανιστάν: Eπαφές Βρετανίας-Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου
Facebook Twitter Whatsapp
Η Βρετανία βρίσκεται σε επαφή με τους Ταλιμπάν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ειρήνης στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουίλιαμ Χέιγκ.
Η Βρετανία βρίσκεται σε επαφή με τους Ταλιμπάν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ειρήνης στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουίλιαμ Χέιγκ. «Πραγματοποιούνται όντως επαφές με τους Ταλιμπάν. Νομίζω ότι είναι σωστό να πούμε επίσημα ότι γίνονται πράγματι επαφές», δήλωσε ο Χέιγκ στο ραδιόφωνο του BBC. «Η Βρετανία, ας το θέσω με αυτό τον τρόπο, συνδέεται με αυτό και το υποστηρίζει, σαφώς είμαστε στην πρώτη γραμμή όσων υποστηρίζουν τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις επαφές.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι επιβεβαίωσε επίσημα το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε επαφή με το ισλαμιστικό ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν προσθέτοντας όμως ότι οι συνομιλίες δεν έχουν φθάσει ακόμα σε ένα στάδιο που να περιλαμβάνει συναντήσεις ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης και τους ισλαμιστές.

Η Ουάσινγκτον έχει παραδεχθεί ότι υπήρξαν επαφές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ταλιμπάν τις τελευταίες εβδομάδες αν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς είπε ότι αναμένει πως θα χρειαστούν μήνες προτού σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος.

Η Βρετανία, η οποία συνεισφέρει περίπου 9.500 άνδρες στην εκστρατεία στο Αφγανιστάν, είχε υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι μόνο μια πολιτική συμφωνία θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, που διαρκεί σχεδόν μια δεκαετία.