ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισε η αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών αντιδραστήρων 1 και 2 στο Κοζλοντούι

Δημοσίευση 23 Ιουνίου 2011, 14:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Άρχισε η αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών αντιδραστήρων 1 και 2 στο Κοζλοντούι
Facebook Twitter Whatsapp
Άρχισε η αποσυναρμολόγηση του πρώτου και του δεύτερου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι», οι οποίοι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και επτά χρόνια βάσει συμφωνίας μεταξύ της Σόφιας και των Βρυξελλών.
Άρχισε η αποσυναρμολόγηση του πρώτου και του δεύτερου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι», οι οποίοι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και επτά χρόνια βάσει συμφωνίας μεταξύ της Σόφιας και των Βρυξελλών. Αυτό αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του αρμοδίου για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων δημόσιου οργανισμού της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημόσιας επιχείρησης «Ραδιενεργά απόβλητα» (RAW), διεξάγονται από χθες εργασίες αποσυναρμολόγησης της τουρμπίνας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα. Έως το τέλος της χρονιάς θα αποσυναρμολογηθεί το σύστημα λίπανσης και άλλες εγκαταστάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα αποσυναρμολόγησης των δύο παλαιότερων αντιδραστηρίων του «Κοζλοντούι» ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της καταβολής των αποζημιώσεων για τις απώλειες της Βουλγαρίας λόγω του πρόωρου κλεισίματος των τεσσάρων απαρχαιωμένων αντιδραστήρων του «Κοζλοντούι». Στις 31 Δεκεμβρίου του 2006 διεκόπη η λειτουργία του 3ου και του 4ου αντιδραστήρα, που ήταν προϋπόθεση για την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2007.

Τώρα το υπουργείο Οικονομίας διαπραγματεύεται για την εκταμίευση 400 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποζημίωσης της Βουλγαρίας για το κλείσιμο του «Κοζλοντούι», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.