ΔΙΕΘΝΗ

Το Σάββατο η εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Βουλής στα Σκόπια

Δημοσίευση 23 Ιουνίου 2011, 16:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το Σάββατο η εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Βουλής στα Σκόπια
Facebook Twitter Whatsapp
Το Σάββατο 25 Ιουνίου, τελευταία ημέρα της σχετικής σύμφωνα με το Νόμο προθεσμίας, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου που αναδείχθηκε από τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου.
Το Σάββατο 25 Ιουνίου, τελευταία ημέρα της σχετικής σύμφωνα με το Νόμο προθεσμίας, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου που αναδείχθηκε από τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Πληροφορίες σχετικά με την πορεία των διαβουλεύσεων δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο ο Τύπος των Σκοπίων σημειώνει ότι κύριο αντικείμενο αυτών αποτελεί η «μεγάλη μοιρασιά» κυβερνητικών και κρατικών θώκων.

Στην περίπλοκη διαπραγμάτευση συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με αναφορές του Τύπου, όχι μόνο οι θέσεις υπουργών και υφυπουργών αλλά και μια σειρά άλλων υψηλών αξιωμάτων, όπως του προέδρου της Βουλής και του Αρχηγού του Στρατού. Επίσης, στην ίδια διαπραγμάτευση μεταξύ του κόμματος του κ.Γκρούεφσκι και του αλβανικού κόμματος του Αλί Αχμέτι εντάσσονται και μείζονα ζητήματα της «αλβανικής ατζέντας», κυρίως, όπως η διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής ως επίσημης κρατικής γλώσσας.

Σύμφωνα με τις προθεσμίες του Νόμου, η νέα κυβέρνηση πρέπει να σχηματισθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το VMRO-DPMNE το οποίο εξέλεξε 56 βουλευτές στη Βουλή της ΠΓΔΜ η οποία θα αριθμεί 123 βουλευτές.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, πρώτο αναδείχτηκε το DUI το οποίο εξέλεξε 15 βουλευτές.

Τα δύο αυτά κόμματα απαρτίζουν τη σημερινή, απερχόμενη κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ.

Σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει και ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού.