ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασε τα 80 εκατ. μέλη το ΚΚ της Κίνας

Δημοσίευση 24 Ιουνίου 2011, 13:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ξεπέρασε τα 80 εκατ. μέλη το ΚΚ της Κίνας
Facebook Twitter Whatsapp
Το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στον κόσμο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, μεγεθύνθηκε ακόμα περισσότερο το 2010, με τα μέλη του ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια, δήλωσε στέλεχός του σήμερα.
Το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στον κόσμο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, μεγεθύνθηκε ακόμα περισσότερο το 2010, με τα μέλη του ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια, δήλωσε στέλεχός του σήμερα. Το κόμμα είχε εγγεγραμμένα 80.269.000 μέλη στα τέλη της περασμένης χρονιάς, δήλωσε ο Ουάνγκ Τσινφένγκ, αναπληρωτής διευθυντής του οργανωτικού τμήματος του ΚΚΚ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι γυναίκες αποτελούν το 22,5% των μελών, περίπου 18 εκατομμύρια, ενώ τα μέλη εθνοτικών μειονοτήτων αποτελούν το 6,6%, είπε ο Ουάνγκ.

Πρόσθεσε πως περίπου 32.000 μέλη του κόμματος απομακρύνθηκαν πέρυσι στο πλαίσιο των προσπαθειών να «διασφαλιστεί η αγνότητα» στις τάξεις του, καθώς διεξάγονται αρκετές εκστρατείες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η κομμουνιστική νεολαία έχει 75 εκατομμύρια μέλη, σύμφωνα με στατιστικά που δόθηκαν στην δημοσιότητα νωρίτερα εφέτος.

Ο Ουάνγκ είπε ότι το κόμμα διαθέτει 3.222 τοπικές επιτροπές. 'Aλλοτε κυριαρχούμενο από εργάτες και αγρότες, το κόμμα τροποποίησε το καταστατικό του το 2002 ώστε επιχειρηματίες και άλλες «νέες δυνάμεις» να μπορούν να ενταχθούν στις τάξεις του.

Το ΚΚΚ βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης εκστρατείας προπαγάνδας για την 90ή επέτειο από την ίδρυσή του, την 1η Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο αναμένεται να κάνει μια σημαντική ομιλία για την επέτειο.

Την περασμένη εβδομάδα βγήκε στις αίθουσες μια ταινία με υψηλό προϋπολογισμό για την επέτειο, στην οποία πρωταγωνιστούν κάπου 100 αστέρες της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χονγκ Κονγκ.

Σε μια ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2008 για την 30ή επέτειο από την εισαγωγή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα ο Χου είχε τονίσει πως ο «σοσιαλιστική εκσυγχρονιστική» περίοδος της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης χωρίς την αποκατάσταση πολυκομματικής δημοκρατίας θα συνεχιστεί για «πολλές, πάνω από δέκα ή ακόμα και πολλές δεκάδες γενεές».

Το Πεκίνο επιμένει ότι ο «σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά» εκφράζει το 1,3 δισ. πολιτών της χώρας.