ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις στη Συρία

Δημοσίευση 24 Ιουνίου 2011, 15:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις στη Συρία
Facebook Twitter Whatsapp
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία, πέντε στην πόλη Κέσουα, τρεις στη Δαμασκό και ένας στη Χομς, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής.
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία, πέντε στην πόλη Κέσουα, τρεις στη Δαμασκό και ένας στη Χομς, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν στην Κέσουα, κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Εναντ Σουλεϊμάν μέλος της συριακής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από ένα τέμενος μετά την προσευχή της Παρασκευής.  «Οι άνθρωποι διαδήλωσαν για μερικά λεπτά προτού οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίξουν πυρ για να τους διαλύσουν», εξήγησε ο Σουλεϊμάν.

Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελραχμάν είχε αναφερθεί σε έναν νεκρό και 9 τραυματίες στην Κέσουα.

Στη Δαμασκό, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή που βρίσκεται στην πόλη, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν στη συνοικία Μπάρζεχ. Οι δυνάμεις ασφαλείας, που προσπάθησαν να διαλύσουν μία διαδήλωση που πραγματοποιούνταν με αίτημα την πτώση του καθεστώτος, αρχικά χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ.

Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν η αστυνομία άνοιξε πυρ και στη Χομς, στην κεντρική Συρία, προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου.

Στις πόλεις Χομς και Χαμά οι διαδηλωτές φώναζαν "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος", ενώ στη Ντεράα, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης, κρατούσαν πανό με συνθήματα τα οποία απέρριπταν μία πρόταση του Άσαντ για διάλογο.

Από την καταστολή του κινήματος, το οποίο ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 άμαχοι, ενώ έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 10.000, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις της Συρίας.