ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχύεται ο ρόλος της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά της Φουκουσίμα

Δημοσίευση 24 Ιουνίου 2011, 18:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ενισχύεται ο ρόλος της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά της Φουκουσίμα
Facebook Twitter Whatsapp
Η διάσκεψη της Βιέννης για την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα ολοκληρώθηκε σήμερα με προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αλλά χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από τις χώρες να παραχωρήσουν εξουσίες στην πυρηνική Υπηρεσία του ΟΗΕ.
Η διάσκεψη της Βιέννης για την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα ολοκληρώθηκε σήμερα με προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αλλά χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από τις χώρες να παραχωρήσουν εξουσίες στην πυρηνική Υπηρεσία του ΟΗΕ.
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο είχε προτείνει τη Δευτέρα οι χώρες να δεσμευτούν για επιθεωρήσεις για την πυρηνική ασφάλεια από την οργάνωσή του, οι οποίες είναι σήμερα σε εθελοντική βάση. Το περιληπτικό επίσημο κείμενο της εβδομαδιαίας υπουργικής διάσκεψης, αναφέρει μόνο ότι "προτάθηκε να εξεταστεί" μια τέτοια ιδέα που θα αυξήσει την πυρηνική ασφάλεια. Ωστόσο, ο Αμάνο υποστήριξε ότι είχε λάβει επαρκή υποστήριξη.

"Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της υπουργικής διάσκεψης είναι ότι οι υπουργοί μου έδωσαν πολιτική καθοδήγηση και εντολή", δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ο ιάπωνας πρώην διπλωμάτης είχε αναλάβει να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης μέχρι το Σεπτέμβριο, το οποία θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα αυξημένο αριθμό εθελοντικών επιθεωρήσεων ασφάλειας.

Ο Αμάνο υποσχέθηκε επίσης να εκσυγχρονίσει τα πρότυπα ασφαλείας της ΙΑΕΑ προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως ο μεγάλος σεισμός και το τσουνάμι που εξουδετέρωσε τα συστήματα ασφαλείας στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα 1 στις 11 Μαρτίου. Η σύνοψη όμως των εργασιών της διάσκεψης δεν αναφέρει την πιθανότητα αυτά τα πρότυπα να πρέπει να καταστούν νομικά δεσμευτικά.

Οι χώρες, επίσης, τόνισαν ότι η ΙΑΕΑ θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή πληροφοριών και αναλύσεων σχετικά με τα πυρηνικά ατυχήματα και τις επιθεωρήσεις για την ασφάλεια στο παγκόσμιο κοινό. Ο Αμάνο προειδοποίησε ότι ο προϋπολογισμός του θα πρέπει να ενισχυθεί εάν η IAEA πρόκειται να πραγματοποιήσει αυτά τα πρόσθετα καθήκοντα. "Δεν νομίζω ότι έχουμε επαρκείς οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουμε μελλοντικές δραστηριότητες που δημιουργήθηκαν από το δυστύχημα της Φουκουσίμα 1", είπε

Στον προϋπολογισμό του 2012 129 εκατομμύρια ευρώ (183 εκατ. δολάρια) προορίζονται για τις επιθεωρήσεις στον πυρηνικό τομέα για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες δεν κατασκευάζουν πυρηνικά όπλα, ενώ μόνο 34 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στο έργο της Υπηρεσίας για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι χώρες που συμμετείχαν στην διάσκεψη, συνέστησαν επίσης τεστ αντοχής για όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, χωρίς όμως να αναλάβουν επίσημη δέσμευση ότι θα το πράξουν.

Μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να διεξάγει τέτοια τεστ. Η Αρμενία, η Λευκορωσία, η Κροατία, η Ελβετία και η Τουρκία ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλά άλλα κράτη μέλη της ΙΑΕΑ ανακοίνωσαν επίσης στη Βιέννη, ότι θα αξιολογήσουν κατά πόσον οι αντιδραστήρες τους μπορούν να αντέξουν σε ακραίους εξωτερικούς κινδύνους.

Το σχέδιο δράσης του Αμάνο θα εξεταστεί από την ετήσια διάσκεψη των κρατών μελών της ΙΑΕΑ τον Σεπτέμβριο. Μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, και μια ειδική διάσκεψη αναθεώρησης της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια, το επόμενο έτος, έχουν επίσης προγραμματιστεί να εφαρμόσουν τα διδάγματα από τη Φουκουσίμα.