ΔΙΕΘΝΗ

Εκατοντάδες Ισραηλινοί ζητούν την απελευθέρωση του στρατιώτη Σαλίτ από τη Χαμάς

Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2011, 16:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εκατοντάδες Ισραηλινοί ζητούν την απελευθέρωση του στρατιώτη Σαλίτ από τη Χαμάς
Facebook Twitter Whatsapp
Εκατοντάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας για να τιμήσουν την 5η επέτειο από την απαγωγή του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος απήχθη το 2006 από τη Χαμάς.
Εκατοντάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας για να τιμήσουν την 5η επέτειο από την απαγωγή του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος απήχθη το 2006 από τη Χαμάς. Η συγκέντρωση αυτή, καθώς και άλλες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, γίνονται σε μια περίοδο που πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις προς τη Χαμάς να απελευθερώσει ή τουλάχιστον να δώσει κάποια απόδειξη ότι ο 24χρονος Γαλλοϊσραηλινός στρατιώτης είναι ακόμη ζωντανός.

Στο Κερέμ Σαλόμ οι οργανωτές της εκδήλωσης διάβασαν μια επιστολή του Ζβι Σαλίτ, του παπού του νεαρού στρατιώτη, ο οποίος κατηγορεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου επειδή δεν αποδέχεται να ανταλλαγεί ο εγγονός του με μέλη της Χαμάς που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. «Για μας είναι προφανές ότι αρνούμενος το συμβιβασμό ο πρωθυπουργός παίζει καθημερινά με τη ζωή του εγγονού μου και τη θέτει σε κίνδυνο», ανέφερε ο Ζβι Σαλίτ.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης μπροστά από την κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ όπου έχουν κατασκηνώσει εδώ και ένα χρόνο οι γονείς του Γκιλάντ Σαλίτ, Αβίβα και Νόαμ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ισραήλ αναμένεται ότι αργότερα σήμερα θα τους επιδώσει μια επιστολή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Είκοσι τέσσερις προσωπικότητες του Ισραήλ θα συμμετάσχουν εξάλλου σε μια συμβολική «σκυταλοδρομία» και θα περάσουν ο καθένας τους από μία ώρα κλεισμένοι σε ένα κελί, προκειμένου να πειστούν οι αρχές να δεχτούν την ανταλλαγή του Σαλίτ με τους κρατούμενους της Χαμάς. «Το μήνυμα είναι: ναι στη συμφωνία, όχι στην αδιαφορία. Ο Γκιλάντ πρέπει να γυρίσει στο σπίτι», ανέφεραν οι οργανωτές της εκδήλωσης η οποία θα βιντεοσκοπηθεί και θα προβληθεί μέσω του Ίντερνετ.

Η Χαμάς από την πλευρά της οργάνωσε μια δική της εκδήλωση στη Γάζα, όπου κατασκεύασε ένα ψεύτικο κελί στο οποίο βρισκόταν ένας άνδρας, ντυμένος με στολή ισραηλινού στρατιώτη, μπροστά σε μια τούρτα με πέντε λουλούδια, ένα για κάθε ημέρα κράτησης του Σαλίτ. Από τα μεγάφωνα ακουγόταν η φωνή του Σαλίτ να παρακαλά τον Νετανιάχου να τον απελευθερώσει. Η ηχογράφηση αυτή ανάγεται στον Οκτώβριο του 2009 και ήταν η τελευταία φορά που δόθηκε μια απόδειξη ότι ο 24χρονος είναι εν ζωή.

«Ο Ερυθρός Σταυρός ζητά την απελευθέρωση του Σαλίτ, εμείς ρωτάμε τον Ερυθρό Σταυρό αν άκουσε να μιλάνε για τους 7.000 Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές», έγραφε ένα πανώ που είχε τοποθετηθεί πάνω από το «κελί» του «Ισραηλινού στρατιώτη».

Ο Ερυθρός Σταυρός, που δεν έχει καταφέρει να δει τον Γκιλάντ Σαλίτ, έχει πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Παρόμοιες εκδηλώσεις θα οργανωθούν και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Στο Παρίσι οι αρχές σκοπεύουν να τοποθετήσουν ένα πορτρέτο του νεαρού στρατιώτη στην πρόσοψη του δημαρχείου.