ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνική επίλυση των διαφορών Πεκίνου-Ανόι

Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2011, 11:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ειρηνική επίλυση των διαφορών Πεκίνου-Ανόι
Facebook Twitter Whatsapp
Το Πεκίνο και το Ανόι υποσχέθηκαν να επιλύσουν «ειρηνικά» τις διαφορές τους όσον αφορά τα διαφιλονικούμενα αρχιπελάγη στη Νότια Σινική θάλασσα, μεταδίδουν σήμερα τα επίσημα κινεζικά ΜΜΕ επικαλούμενα αξιωματούχους των δυο χωρών.
Το Πεκίνο και το Ανόι υποσχέθηκαν να επιλύσουν «ειρηνικά» τις διαφορές τους όσον αφορά τα διαφιλονικούμενα αρχιπελάγη στη Νότια Σινική θάλασσα, μεταδίδουν σήμερα τα επίσημα κινεζικά ΜΜΕ επικαλούμενα αξιωματούχους των δυο χωρών. Οι δυο χώρες υποσχέθηκαν «να βρουν μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων και φιλικών διαβουλεύσεων», μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η διένεξη ανάμεσα στο Πεκίνο και το Ανόι αφορά εδαφικές διεκδικήσεις στα αρχιπελάγη Πάρασελ και Σπράτλι που θεωρούνται πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και αποτελούν συχνά αιτία έντασης μεταξύ των δυο χωρών.

Την περασμένη Δευτέρα, το Ανότι άρχισε σειρά ναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στην περιοχή, περίπου 250 χλμ από τα νησιά Πάρασελ και 1.000 χλμ από τα νησιά Σπράτλι, προκαλώντας φόβους για ναυτική σύγκρουση.

Τα δυο αυτά αρχιπελάγη διεκδικούν επίσης οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία και η Ταϊβάν.

Η Κίνα οργάνωσε τα δικά της γυμνάσια στην περιοχή, αλλά υποσχέθηκε στους γείτονές της να μην καταφύγει στη βία.

Η κρίση ξέσπασε τον περασμένο μήνα όταν το Βιετνάμ κατηγόρησε την Κίνα ότι "παραβίασε" την κυριαρχία του μετά το περιστατικό κατά το οποίο ένα σκάφος του που διενεργούσε πετρελαϊκή έρευνα υπέστη σοβαρές ζημιές από κινεζικά πλοία.

Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και πριν από μερικές ημέρες.