ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊλάνδη: Άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών για ετεροδημότες

Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2011, 11:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ταϊλάνδη: Άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών για ετεροδημότες
Facebook Twitter Whatsapp
Άνοιξαν σήμερα 557 εκλογικά τμήματα ώστε οι ετεροδημότες στην Ταϊλάνδη που το επιθυμούσαν να ψηφίσουν μια εβδομάδα πριν από την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 3ης Ιουλίου.
Άνοιξαν σήμερα 557 εκλογικά τμήματα ώστε οι ετεροδημότες στην Ταϊλάνδη που το επιθυμούσαν να ψηφίσουν μια εβδομάδα πριν από την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 3ης Ιουλίου. Από τα 47 εκατομμύρια ψηφοφόρους στη χώρα, τα 2,6 εκατ. έχουν εγγραφεί στην διαδικασία της εκ των προτέρων ψηφοφορίας.

Τα αποτελέσματα της πρόωρης ψηφοφορίας δεν θα αποκαλυφθούν παρά μόνο μετά το πέρας της διαδικασίας του Ιουλίου.

Περίπου 35.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στα 557 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα για να διατηρήσουν την τάξη και να φρουρήσουν τις κάλπες μετά το πέρας της ψηφοφορίας στις 15:00 τοπική ώρα.

Η εξαγορά ψήφων, κάτι συνηθισμένο στις εκλογές στην Ταϊλάνδη, αναμένεται να είναι εκτεταμένη και σε αυτές τις εκλογές. Έρευνα σε δείγμα 1.289 ψηφοφόρων που έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Διακυβέρνησης αποκάλυψε ότι το 19,7% των ερωτηθέντων προσεγγίστηκαν για να πουλήσουν τις ψήφους τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα το 65,9% όσων ερωτήθηκαν είπαν ότι δεν θα πωλούσαν την ψήφο τους ενώ το 26,3% είπαν ότι θα αποδέχονταν τα χρήματα αλλά δεν θα ψήφιζαν αυτούς που θα τους πλήρωναν, όπως έγραψε η εφημερίδα Bangkok Post. Μόλις το 4,1% είπε ότι θα δεχόταν τα χρήματα και θα ψήφιζε τον υποψήφιο που τα κατέβαλε.

Το Δημοκρατικό κόμμα και το Κόμμα Για Τους Ταϊλανδούς (Pheu Thai Party, PTP), de facto ηγέτης του οποίου είναι ο εξόριστος, φυγόδικος πρώην πρωθυπουργός (2001-2006) Τάκσιν Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα, αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη.

Ο Τάκσιν, ο οποίος ζει στο εξωτερικό από το 2008 για να αποφύγει την ποινή φυλάκισης δύο ετών που του έχει επιβληθεί για κατάχρηση εξουσίας, ονόμασε την νεότερη αδελφή του Γινγκλούκ, 44 ετών, υποψήφια πρωθυπουργό.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το PTP να προηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο στην Ταϊλάνδη στην μετεκλογική περίοδο να σχηματίζεται κυβέρνηση συνασπισμού που να μην περιλαμβάνει το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα.