ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισε η σύνοδος των μεσολαβητών της Αφρικανικής Ένωσης για την κρίση στη Λιβύη

Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2011, 13:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Άρχισε η σύνοδος των μεσολαβητών της Αφρικανικής Ένωσης για την κρίση στη Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp
Η Επιτροπή Μεσολαβητών της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη, που αποτελείται από πέντε αρχηγούς κρατών, ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, με αντικείμενο τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη.
Η Επιτροπή Μεσολαβητών της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη, που αποτελείται από πέντε αρχηγούς κρατών, ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, με αντικείμενο τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη. Ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Άμπντελ Αζίζ είναι επικεφαλής της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν ακόμη οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, του Μάλι Αμαντού Τουμανί Τουρέ και της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι.

Κανένας από τους προέδρους δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την είσοδό του στο προεδρικό μέγαρο της Πρετόρια. Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανέφερε ότι οι πρόεδροι θα ασχοληθούν αρχικά με την εφαρμογή μιας εκεχειρίας και την εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συνάντηση αυτή γίνεται ακριβώς πριν από τη 17η σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης που θα διεξαχθεί στην Ισημερινή Γουινέα το διήμερο 30 Ιουνίου-1η Ιουλίου. Η Αφρικανική Ένωση έχει προτείνει ένα "οδικό χάρτη" για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη. Το σχέδιο αυτό, που προβλέπει εκεχειρία και μια μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει σε δημοκρατικές εκλογές, το έχει αποδεχτεί ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι αλλά το απορρίπτουν οι εξεγερμένοι.