ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καντάφι δε θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2011, 20:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Καντάφι δε θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες
Facebook Twitter Whatsapp
Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι συμφώνησε να μη συμμετάσχει στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Λιβύη που μαίνονται εδώ και τέσσερις μήνες και πλέον, δήλωσε σήμερα η Επιτροπή Μεσολαβητών της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη.
Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι συμφώνησε να μη συμμετάσχει στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Λιβύη που μαίνονται εδώ και τέσσερις μήνες και πλέον, δήλωσε σήμερα η Επιτροπή Μεσολαβητών της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη. Η Επιτροπή, που αποτελείται από πέντε αρχηγούς κρατών, ξεκίνησε σήμερα το πρωί τις εργασίες της στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, με αντικείμενο τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη.

Μετά τη λήξη των εργασιών της εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η Επιτροπή "χαιρετίζει την απόφαση του συνταγματάρχη Καντάφι να μην λάβει μέρος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων."

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η έκκληση της Αφρικανικής Ένωσης για μία άμεση κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Άμπντελ Αζίζ είναι επικεφαλής της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν ακόμη οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, του Μάλι Αμαντού Τουμανί Τουρέ και της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι.

Η Αφρικανική Ένωση έχει προτείνει ένα "οδικό χάρτη" για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη. Το σχέδιο αυτό, που προβλέπει εκεχειρία και μια μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει σε δημοκρατικές εκλογές, το έχει αποδεχτεί ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι αλλά το απορρίπτουν οι εξεγερμένοι.