ΔΙΕΘΝΗ

Μέτρα λιτότητας σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ θα ανακοινώσει ο Μπερλουσκόνι

Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2011, 13:13 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μέτρα λιτότητας σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ θα ανακοινώσει ο Μπερλουσκόνι
Facebook Twitter Whatsapp
Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να εγκρίνει στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι τις ώρες αυτές εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες, με έμφαση σε σειρά περικοπών για την ταχύτερη δυνατή μείωση της σχέσης δημοσίου ελλείμματος-ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να εγκρίνει στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι τις ώρες αυτές εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες, με έμφαση σε σειρά περικοπών για την ταχύτερη δυνατή μείωση της σχέσης δημοσίου ελλείμματος-ΑΕΠ. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα στον Τύπο ο ιταλός υπουργός Οικονομικών προτίθεται να μειώσει κατά περίπου 30% τις απολαβές βουλευτών, περιφερειακών και νομαρχιακών συμβούλων, προσαρμόζοντάς τις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο δημοσίευσε ένα προσχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, βάσει του οποίου προγραμματίζεται σοβαρός περιορισμός στα αυτοκίνητα που το ιταλικό κράτος προσφέρει σε διευθυντές δημοσίων υπηρεσιών, βουλευτές και γερουσιαστές και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης: ο κυβισμός τους, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 1.600 κ.ε.

Μόνη εξαίρεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας. Ο Τζούλιο Τρεμόντι σχεδιάζει επίσης να καταργήσει και το δικαίωμα των ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα αυτά, δωρεάν τραίνα, κινητά τηλέφωνα και να απολαμβάνουν πολλά άλλα προνόμια μετά την λήξη της θητείας τους.

Οι αντιδράσεις των ενδιαφερομένων, όμως, είναι έντονες.

Το σχέδιο περικοπών προβλέπει επίσης, αρχής γενομένης από το 2012, όταν οι τοπικές, βουλευτικές εκλογές και δημοψηφίσματα συμπίπτουν το ίδιο έτος, θα πρέπει να τελούνται μαζί, την ίδια μέρα, προς εξοικονόμηση αξιόλογων χρηματικών ποσών.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, σύμφωνα με την δημόσια ραδιοφωνία RAI, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, έχει προβλέψει την βαθμιαία σύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, αρχίζοντας από το 2013, ενώ θα προσπαθήσει να εντάξει στο τελικό κείμενο προς έγκριση την συνταξιοδότηση στα εξήντα πέντε των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από το 2025.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα έσοδα από μετοχές και μερίσματα η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι σχεδιάζει την αύξηση της φορολόγησής τους, από το 12% στο 20% με μόνη εξαίρεση τα κρατικά ομόλογα.