ΔΙΕΘΝΗ

Ένταλμα σύλληψης για τον Καντάφι εξέδωσε το ΔΠΔ

Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2011, 14:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ένταλμα σύλληψης για τον Καντάφι εξέδωσε το ΔΠΔ
Facebook Twitter Whatsapp
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και του γαμπρού του, ηγέτη της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, Αμπντάλα αλ Σενούσι, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από την 15η Φεβρουαρίου ως σήμερα.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και του γαμπρού του, ηγέτη της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, Αμπντάλα αλ Σενούσι, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από την 15η Φεβρουαρίου ως σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που το ΔΠΔ εκδίδει εντάλματα σύλληψης κατά την διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης.

Tην ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης και δύο άλλοι υπουργοί βρίσκονται στην Τυνησία για διαπραγματεύσεις με «τρίτα πρόσωπα», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας. Δεν έχει γίνει άμεσα γνωστό αν στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνεται η πιθανότητα σύναψης ειρηνευτικής συμφωνίας με τους εξεγερμένους που επιδιώκουν την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντελάτι Ομπέιντι βρίσκεται στη νήσο Τζέρμπα της νότιας Τυνησίας, κοντά στα σύνορα με την Λιβύη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Άχμεντ Χιτζάζι και τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Ιμπραήμ Σέριφ, μετέδωσε το πρακτορείοTAP.

Ο Ομπέιντι «διαπραγματεύεται με αρκετές ξένες πλευρές», μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το πρακτορείο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Αμπντέλ Χαφίζ Γκόγκα, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εξεγερμένοι βρίσκονται σε έμμεση επικοινωνία με την κυβέρνηση του Καντάφι για μία πιθανή ειρηνευτική συμφωνία.

Παράλληλα, λίβυοι αντάρτες νοτίως της Τρίπολης προήλασαν φθάνοντας σε απόσταση 80 χλμ από την πρωτεύουσα και μάχονται τα κυβερνητικά στρατεύματα για τον έλεγχο της πόλης Μπιρ αλ-Γάναμ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

«Βρισκόμαστε στα νότια και δυτικά προάστια της αλ-Γάναμ», δήλωσε ο Τζούμα Ιμπραΐμ, εκπρόσωπος των ανταρτών στη γειτονική πόλη Ζιντάν. «Σημειώθηκαν μάχες εκεί χθες. Ορισμένοι από τους μαχητές μας έχασαν τη ζωή τους, αλλά απώλειες είχαν και οι κυβερνητικές δυνάμεις. Είναι ήρεμη η κατάσταση σήμερα στην πόλη και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους», τόνισε.