ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ινδές αισθάνονται το μεγαλύτερο άγχος παγκοσμίως

Δημοσίευση 28 Ιουνίου 2011, 12:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι Ινδές αισθάνονται το μεγαλύτερο άγχος παγκοσμίως
Facebook Twitter Whatsapp
Οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο αισθάνονται άγχος και πίεση από την έλλειψη χρόνου, όμως αυτές που ζουν στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες είναι περισσότερο αγχωμένες από εκείνες που ζουν στις αναπτυγμένες χώρες-- με τις Ινδές να βιώνουν το μεγαλύτερο άγχος, σύμφωνα με έρευνα σε 21 χώρες που πραγματοποίησε η εταιρία Nielsen και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο αισθάνονται άγχος και πίεση από την έλλειψη χρόνου, όμως αυτές που ζουν στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες είναι περισσότερο αγχωμένες από εκείνες που ζουν στις αναπτυγμένες χώρες-- με τις Ινδές να βιώνουν το μεγαλύτερο άγχος, σύμφωνα με έρευνα σε 21 χώρες που πραγματοποίησε η εταιρία Nielsen και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Όμως αν και οι γυναίκες στις αναδυόμενες οικονομίες αισθάνονται εντονότερη την πίεση, δηλώνουν πως τρέφουν περισσότερες ελπίδες για το μέλλον, με την πλειοψηφία τους να πιστεύει ότι οι κόρες τους θα ζήσουν σε μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.

Το 87% των γυναικών στην Ινδία δηλώνουν ότι αισθάνονται αγχωμένες σχεδόν συνέχεια και το 82% ότι δεν έχει χρόνο να χαλαρώσει. Όμως αν και οι Ινδές βιώνουν δύσκολες στιγμές είναι πιθανότερο, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, να ξοδέψουν τα επιπλέον χρήματά τους σε είδη αποκλειστικά για τον εαυτό τους, βασικά είδη ένδυσης και καλλυντικά.

«Οι γυναίκες ανά τον πλανήτη κατακτούν υψηλότερα επίπεδα μόρφωσης, εργάζονται και συμμετέχουν στο οικογενειακό εισόδημα», τονίζει η Σούζαν Ουάτινγκ, αντιπρόεδρος της εταιρίας και προσθέτει: «αισθάνονται τη δύναμη να πετύχουν τους στόχους τους και να κερδίσουν αυτό που θέλουν, πληρώνοντας το τίμημα του άγχους».

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι γυναίκες από το Μεξικό και ακολουθούν αυτές της Ρωσίας. Οι αναλυτές πιστεύουν πως για το άγχος και την πίεση του χρόνου ευθύνονται οι κοινωνικές αλλαγές που ενώ στις αναπτυγμένες χώρες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε πενήντα χρόνια στις αναπτυσσόμενες έλαβαν χώρα σε μια πενταετία.

Τα υψηλότερα επίπεδα στρες στις αναπτυγμένες χώρες καταγράφονται στην Ισπανία (66%) και στη Γαλλία (65%). Περίπου το 53% των Αμερικανίδων δηλώνουν ότι είναι αγχωμένες.

Γενικά, η σύγχρονη γυναίκα αισθάνεται ότι έχει περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με τη μητέρα της, όπου και αν ζει.

Οι γυναίκες στις αναδυόμενες οικονομίες θεωρούν ότι οι κόρες τους θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες από τις ίδιες, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες πιστεύουν ότι θα έχουν ακριβώς τις ίδιες.

«Η διαφορά της αντίληψης δείχνει ότι γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες έχουν πετύχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιτυχίας», υποστηρίζει η αντιπρόεδρος της εταιρίας και συμπληρώνει ότι οι γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες βλέπουν τεράστια ανάπτυξη και περισσότερες ευκαιρίες για τις κόρες τους.

Οι πιο αισιόδοξες για το μέλλον γυναίκες είναι αυτές στην Τουρκία και ακολουθούν αυτές της Νιγηρίας και της Μαλαισίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο σε περίπου 6.500 γυναίκες στην Τουρκία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.