ΔΙΕΘΝΗ

Επέστρεψαν στη Γαλλία οι δύο δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στο Αφγανιστάν

Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2011, 12:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επέστρεψαν στη Γαλλία οι δύο δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στο Αφγανιστάν
Facebook Twitter Whatsapp
Οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι Ερβέ Γκεσκιέρ και Στεφάν Ταπονιέ, που απελευθερώθηκαν χθες έπειτα από ομηρεία 18 μηνών στα χέρια των ταλιμπάν του Αφγανιστάν επέστρεψαν σήμερα στο Παρίσι, ενώ η γαλλική κυβέρνηση σιωπά ως προς τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους.
Οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι Ερβέ Γκεσκιέρ και Στεφάν Ταπονιέ, που απελευθερώθηκαν χθες έπειτα από ομηρεία 18 μηνών στα χέρια των ταλιμπάν του Αφγανιστάν επέστρεψαν σήμερα στο Παρίσι, ενώ η γαλλική κυβέρνηση σιωπά ως προς τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους. Τους δύο δημοσιογράφους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Βιλακουμπλέ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι. Οι δύο πρώην όμηροι της France Televisions ενώθηκαν με τις οικογένειές μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες. Δεκάδες άνθρωποι τους περίμεναν στη συνέχεια σε εξωτερικό χώρο τους αεροδρομίου όπου και έκαναν δηλώσεις.

Ο Ερβέ Γκεσκιέρ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο συνάδελφός του δεν δέχθηκαν σε καμία στιγμή απειλή για τη ζωή τους και δεν κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της 18μηνης ομηρείας τους. διευκρίνισε επίσης ότι πέρασε έξι μήνες μόνος, χωριστά από τον Στεφάν Ταπονιέ από τις "13 Απριλίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2010".

Οι δύο δημοσιογράφοι απήχθησαν στις 30 Δεκεμβρίου 2009 στην επαρχία Καπίσα, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την Καμπούλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων που τους συνάντησαν στην Καμπούλ μετά την απελευθέρωσή τους, κατά τη διάρκεια της ομηρείας του είχαν πρόσβαση σε ένα ραδιόφωνο, από όπου άκουγαν την εκπομπή του Radio France International (RFI), πράγμα που τους βοήθησε να αντέξουν τη δοκιμασία.