ΔΙΕΘΝΗ

Στενεύει ο κλοιός για την οικονομία των ΗΠΑ

Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2011, 18:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στενεύει ο κλοιός για την οικονομία των ΗΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε "επικίνδυνη ζώνη", είπε σήμερα ο Ντέιβιντ Πλουφ, οικονομικός σύμβουλος εκ των πλέον στενών συνεργατών του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC στην εκπομπή Today.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε "επικίνδυνη ζώνη", είπε σήμερα ο Ντέιβιντ Πλουφ, οικονομικός σύμβουλος εκ των πλέον στενών συνεργατών του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC στην εκπομπή Today.
"Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη ζώνη", είπε ο Πλουφ, που εν συνεχεία εστίασε στο ότι τα μεσάνυκτα της 2ας Αυγούστου, που ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έχει θέσει ως απώτατο όριο εξεύρεσης πρόσθετου ομοσπονδιακού δανεισμού, "προς το παρόν είναι μια αληθινή διορία".

Ο σύμβουλος πρόσθεσε ότι ως την αρχή της νέας εβδομάδας το υπουργείο των Οικονομικών "είναι πιθανόν να αλλάξει" --πλην εντός μικρού χρονικού περιθωρίου-- "αυτό το χρονικό ορόσημο". "Όμως, τούτο δεν αλλάζει: ήδη διανύουμε την επικίνδυνη ζώνη", προειδοποίησε με τις ίδιες δηλώσεις ο σύμβουλος Πλουφ.

 Το υπουργείο των Οικονομικών στην Ουάσινγκτον έχει αποσαφηνίσει ότι πέραν του μεσονυκτίου της 2ας Αυγούστου, "το αμερικανικό δημόσιο θα κάνει στάση πληρωμών", δηλαδή δεν θα δύναται εφεξής να εξοφλήσει παλαιότερα δάνεια, εφόσον έως τότε ο φετινός δανεισμός του δεν αυξηθεί πέραν των ήδη αναλωμένων 14.300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, συναρτούν τη συναίνεσή τους για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού με "δραστικές περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό".

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε "απρόβλεπτες, σπουδαίες" τις συνέπειες, από τυχόν παρατεινόμενη αδυναμία ύπαρξης πλειοψηφίας στο Κογκρέσο υπέρ της αύξησης του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Πιέζουν οι Ρεπουμπλικανοί

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι πρέπει να τεθούν σε νέα βάση οι αποτελματωμένες διαβουλεύσεις με τον διττό στόχο να συρρικνωθεί το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και την αύξηση του ανωτάτου ορίου του ομοσπονδιακό δανεισμό (14.300 δισεκατομμύρια δολάρια, ήδη αναλωθέντα).

"Θέλουμε να ενημερώσουμε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι τα αιτήματά του για αύξηση της φορολογίας και για κάποιες κατηγορίες κρατικών δαπανών δεν θα περάσουν από το Κογκρέσο", τόνισε ο γερουσιαστής Μακόνελ.

"Πρέπει ο πρόεδρος Ομπάμα να εστιάσει, κατ' αυτήν τη συγκυρία σε όσα είναι όντως εφικτά", συμπλήρωσε ο γερουσιαστής Μακόνελ.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας που έχει για την αμερικανική Γερουσία η παράταση της "διπλής" εκκρεμότητας--νέο όριο δανεισμού, μείωση δημόσιου ελλείμματος--είναι ότι αποφασίστηκε οι γερουσιαστές να συνεδριάσουν φέτος και τη Δευτέρα 4η Ιουλίου, δηλαδή κατά την επίσημη αργία των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ανεξαρτησία τους.