ΔΙΕΘΝΗ

Κλίντον: Η Λευκορωσία πρέπει να απελευθερώσει τους πολιτικούς της κρατούμενους

Δημοσίευση 1 Ιουλίου 2011, 11:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κλίντον: Η Λευκορωσία πρέπει να απελευθερώσει τους πολιτικούς της κρατούμενους
Facebook Twitter Whatsapp
Η Λευκορωσία πρέπει να απελευθερώσει τους πολιτικούς της κρατούμενους και να ακολουθήσει τον δρόμο της δημοκρατίας, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών από το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Η Λευκορωσία πρέπει να απελευθερώσει τους πολιτικούς της κρατούμενους και να ακολουθήσει τον δρόμο της δημοκρατίας, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών από το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Ζητάμε από τη Λευκορωσία να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να ακολουθήσει τον δρόμο της δημοκρατικής αλλαγής», τόνισε στους δημοσιογράφους η Κλίντον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την λιθουανή πρόεδρο Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

«Είναι πολύ λυπηρό για τον λαό της Λευκορωσίας να βρίσκεται σε τέτοια αντίθεση με τους γείτονές του. Αυτό μας θυμίζει πως η ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης Ευρώπης εξακολουθεί να αποτελεί έναν ανεκπλήρωτο στόχο», επισήμανε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ από το Βίλνιους που απέχει 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Η Κλίντον έφτασε στη Λιθουανία χθες Πέμπτη για τη συνάντηση των Κοινοτήτων των Δημοκρατιών, μια ανεπίσημη ένωση που ιδρύθηκε με αμερικανο-πολωνική πρωτοβουλία και στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από εκατό χώρες.

Η Λιθουανία, όπως και η Λευκορωσία κέρδισαν την ανεξαρτησία τους με την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ το 1991, αλλά από τότε οι δύο χώρες ακολούθησαν διαφορετικές πορείες.

Η Λιθουανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ από το 2004, ενώ στη Λευκορωσία επικεφαλής του απολυταρχικού καθεστώτος είναι από το 1994 ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.